У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

Поводом храмовне славе, празника Зачећа Светог Јована Крститеља, 23. септембра/6. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је, у истоименом манастиру у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и 12 свештенослужитеља епархије. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво епархије и око 450 верника. Неки од њих су се на Литургији сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог Јована Крститеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Зоран Богосављевић, Мирјана Пантелић и Софија Гавриловић из Горњег Милановца, и Милорад Панић из Чачка. За идућу годину за домаћине славе пријавили су се: Милош Вучић из Горњег Милановца и Милан Мићуновић из Крагујевца.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум:

„Ово је један од шест празника светог Претече које славимо у годишњем кругу празника. Мало је храмова који су посвећени Зачећу Светог Јована Крститеља. Ово је била крсна слава ктитора овога храма покојног проте Томе и његове супруге Милице. Он је из љубави према Богу, према својој слави, према светом Јовану Крститељу и према своме роду подигао ову дивну задужбину да се народ српски у њој моли Богу и приноси бескрвне жртве до краја света и века. Трудио се прота Тома око изградњи овога храма и сам, својим рукама, изграђивао овај храм, желео је он да ово буде манастир, метох манастира Враћевшнице. Бог није тако уредио. Бог је другачије хтео. Хтео је да овде буду монаси владике Артемија. Једном је прота Тома то и рекао нашем владици, када је владика посетио ову светињу и упитао га: „Томо, за кога градиш оволики конак?“ Он одговори: „За твоје монахе.“ Тако је и било – 15. јуна 2010 године овде смо дошли нас 12 монаха из 5 манастира епархије. Од тада се овде свакодневно обављају монашка богослужења. Овде је одслужена и прва Архијерејска Литургија после Дубоког Потока, у нашем егзилу.“

Затим је владика поучио народ: „Данас свети Претеча у небеским обитељима ликује са светим анђелима, моли се за све нас који смо данас овде сабрани у храму његовом. Данас само сви примили његов благослов, његове молитве, браћо и сестре, али, да би Бог услишио његове молитве за нас, потребно је да се и ми трудимо у посту и молитви, да се обогатимо сваким добрим делом, то значи да умножимо таланте које нам је Бог дао, као што смо чули у данашњем Јеванђељу. Тада ће нас Господ препознати као слуге своје и рећи у онај дан: „Добро слуго добри и верни, у маломе си ми био веран, над многим ћу те поставити, уђи у радост Господара свога.

Празнично весеље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.