Протести против изградње МХЕ у Штрпцу: Десетине повређених, укључујући и децу

шрпце-мхе-протест-повређени1

Десетине људи је повређено, укључујући и децу, након интервенције „косовске полиције“ на протесту против изградње мини хидроелектране у селу Доња Битиња у општини Штрпце.

Насиље и сузавац уследили су у уторак поподне током протеста становника Доње Битиње.

Мештани су се сусрели са отпором „специјалне јединице“ из Урошевца када су се окупили како би спречили актуелне радове на изградњи хидроцентрале.

Протест је протекао у сукобима између мештана и полиције, а међу повређенима било је и деце.

Из Центра за породичну медицину у Броду, потврђено је за КТВ да је двадесет људи првобитно ту медицински збринуто и да су након тога превезени у Штрпце на болничко лечење.

Протести мештана Битиње појачали су се претходних месеци када је изградња хидроелектране настављена.

КТВ је контактирала „полицију“ у региону Урошевца међутим они нису желели да дају одговоре у вези са овим инцидентом.

КоССев: Подсећамо, сличан инцидент догодио се и почетком маја ове године када је дошло до сукоба између „косовске полиције“ и мештана који су протестовали против изградње мини хидрелектране у месту Обереке. Према тврдњама мештана, полиција је употребила прекомерну силу, једном лицу је поломљена рука, а другом нос. Полиција се огласила касније саопштењем у којем је потврдила да је дошло до сукоба и навела да је употребљен сузавац, али не и то да је било повређених.

Средином фебруара ове године, после дуже од два месеца протеста мештана, обустављена је изградња мини хидроцентрале у Штрпцу, а багер који је био постављен на месту Обереке је уклоњен.

Тада је одлуку о престанку изградње донела Општина Штрпце, односно њен градоначелник због тога што је услед радова дошло до замућивања воде за пиће у резервоару, а самим тим и због угрожавања водоснабдевања. Ипак, одлука општине није коначна због чега се чекало на коначну одлуку „Министарства животне средине и просторног планирања“.

И пре одлуке министарства, компанија „Меткос Гроуп“ из Приштине је почетком маја поново покушала да настави радове на изградњи хидроцентрале. Тада је дошло до сукоба грађана са „полицијом“ који су покушали да спрече радове, при чему је повређено двадесетак мештана Штрпца.

Дозволу за коришћење земљишта на локацији „Обереке“ дала је управо СО Штрпце још 2013. године, али је 2016. са исте инстанце наложено обустављање радова на неодређено.

Средином јула, настављена је изградња у месту Обереке, само пар дана након што је „косовски министар за животну средину и просторно планирање“, Фатмир Матоши, рекао да не може да преиначи одлуку о изградњи више хидроцентрала у рејону Штрпца.

Више од 70 Штрпчана окупило се тада како би изразили своје незадовољсто, али стигло им је јасно упозорење: “Свако ко се приближи машинама биће ухапшен и процесуиран”. Према њиховим тврдњама, ова компанија није имала неопходно одобрење како би наставила радове.

Месец дана касније, регионална истражна „јединица косовске полиције“ из Урошевца у селу Доња Битиња код Штрпца извршила је претрес и привела двојицу мушкараца – Србина и Албанца, под сумњом да су запалили два багера којима су вршени радови на изградњи мини хидроцентрале у овом месту.

Извор:
МАГАЦИН