Сенка над јубилејом СПЦ: Матија Бећковић и Мило Ломпар одбили да држе говор на прослави

Lompar-Bećković

Мило Ломпар, српски историчар књижевности, филозоф, професор на Филолошком факултету у Београду и председник Задужбине Милоша Црњанског и академик и књижевник Матија Бећковић одбили су да одрже говор у уторак на централној прослави СПЦ у Сава центру, зато што је Свети архијерејски синод одлучио да највишим признањем СПЦ – Орденом Светог Саве Првог реда награди Александра Вучића, председника Србије, пише Директно.рс.

Организатори нису имали одговор на питање зашто познати песник није дошао, а за “Новости” Бећковић је рекао :

-Добро сам и нисам ни рекао да ћу доћи у Жичу. Често се у програму нађу погрешне информације.

Иако је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, иначе председник Организационог одбора прославе, најавио да ће на централној прослави, у уторак, у Сава центру један од главних говорника бити и проф. др Мило Ломпар, како Директно.рс сазнаје, то се неће догодити.

Лист “Данас” преноси да је Бећковић остао у Београду, али да није желео за њих да коментарише своју одлуку. Исти случај је, како наводе и са историчарем књижевности, професором Филолошког факултета у Београду и председником Задужбине Милоша Црњанског Милом Ломпаром, који је према писању “Данаса” из истих разлога одустао од беседе на Академији у Центру „Сава“. Ломпар, како наводе, не даје изјаве за Данас.

Разлог је тај што је Свети архијерејски синод донео одлуку да највишим признањем СПЦ – Орденом Светог Саве Првог реда награди Александра Вучића, председнику Србије.

Такође, Орден Светог Саве Другог реда требало би да добије председников генерални секретар, Никола Селаковић.

Окупљање српских владика у Жичи почело је у суботу. У Жичу, дошао је и владика бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), иако се спекулисало да није позван на централну прославу.

Одлука Синода да највише одликовање СПЦ додели Вучићу и његовом генералном секретару Николи Селаковићу, према незваничним Данасовим сазнањима, оптеретила је слављеничко расположење у „мајци свих српских црква“. Атмосфера је, како се прича, прилично напета.

Како “Данас” незванично сазнаје у високим црквеним изворима, један од чланова Синода и портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић) и митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић), председник Извршног одбора за централну прославу јубилеја, у суботу су себи обезбедили посебан смештај, мимо организације Жичке епархије и нису били на вечери са патријархом и осталим архијерејима.

Друштво им је, како се спекулише, наводно правио епископ врањски Пахомије (Гачић). Владика Иринеј јуче није присуствовао ни академији после литургије, а у врху СПЦ се спекулише да он и владике њему блиске највероватније неће ићи ни на КиМ, где би од „синодала“ требало да се појави само митрополит дабро-босански Хризостом (Јевић).

Иначе, Мило Ломпар, српски историчар књижевности, филозоф, професор на Филолошком факултету у Београду и председник Задужбине Милоша Црњанског, оштар је критичар актуелне власти у Србији.

– Не критикујем ову власт зато што од ње нешто очекујем или зато што очекујем нешто од њених наследника него зато што се не слажем са њиховом политиком. Актуелни протести су демократски и оправдани. Власт се с правом оспорава са цивилизацијског становишта, јер је она уназадила многе видове друштва: медијски, културни, безбедносни, законски – рекао је Ломпар у једном интервјуу фебруара 2019. године.

Извор:
НАШИ У СВЕТУ