Резерват биосфере „Мура–Драва–Дунав” на корак до признања

(Фото Јарослав Пап)

Европски Амазаон, како се често назива изузетан речни предео Муре, Драве и Дунава који у дужини од 700 километара повезује више од 930.000 хектара јединственог подручја од Аустрије до Србије, након потврде Унеска требало би да постане први резерват биосфере на свету који се простире у пет држава.

Одлука Унеска о заједничкој номинацији Аустрије, Словеније, Хрватске, Мађарске и Србије, која је овој организацији послата последњег дана септембра, очекује се у јуну 2020. године, саопштила је Светска организација за заштиту природе (WWF).

Рад на успостављању резервата биосфере „Мура–Драва–Дунав” у пет држава званично је почео 2011. године, када су министри заштите животне средине свих пет земаља потписали декларацију о успостављању прекограничног резервата биосфере. Хрватска и Мађарска су 2012. заштитиле свој речни предео, а следе их Србија (2017), Словенија (2018) и Аустрија (2019). Заједничка номинација повезала је пет целина у јединствено заштићено подручје.

Европски Амазон је станиште највеће популације орла штекавца у Европи са чак 140 парова, као и других угрожених врста, попут малих чигри, црних рода, видри, даброва и јесетри, али и важно подручје за више од 250.000 миграторних птица.

(Фото Википедија) Горње Подунавље

Поплавна подручја штите насеља од поплава и осигуравају снабдевање пијаћом водом за готово 900.000 становника, док крајолици повећавају потенцијал за развој одрживог туризма.

Интегрални део прекограничног резервата биосфере постаће и наш Резерват биосфере „Бачко Подунавље”, које се простире на територији пет општина – Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка. Овој заједничкој „зеленој визији” значајно су допринели, по речима  Душке Димовић из је Светска организација за заштиту природе Адриа-Србија, Покрајински завод за заштиту природе и Комисија Републике Србије за сарадњу са Унеском.
„Проглашење резервата биосфере важан је одмак од штетних пројеката попут изградње нових хидроелектрана или експлоатације седимената. Одрживи суживот људи и природе је смер у којем морамо ићи ако желимо ублажити неизбежне последице климатских промена, које већ сада итекако осећамо”, рекла је Ивана Корн Варга из је Светска организација за заштиту природе Адрије.

Извор: Политика