Амерички злочини и саучесништво излазе на светло дана

christer karphammar

Сведочење шведског судије УМНИКаКристер Карпхамара о злоделима Американаца на Космету

  • Америчка војска и званичници скривали злочине терористичке ОВК
  • Косово и Метохија је наказна творевина, оцењује Кристер Карпхамар, први судија Унмика на КиМ
  • Злочинци и убице хапшени, па по налогу САД пуштани на слободу
  • Космет земља безакоња, судство само декорација
  • За Србе на Космету нема правде
  • Карпхамар у својој књизи истиче важну истину: „Балкан је потпуно на маргинама интересовања у нордијским земљама и наша јавност једино зна да су Срби православни као и Руси, а за већину Скандинаваца Руси су непријатељи. Нико се и не труди да промијени слику.

Веома ми је жао што нисам могао да учиним више за правду на Косову, јер Американци, једноставно, нису дозвољавали да се терористи процесуирају“, истиче Швеђанин, судија УМНИК-а у својој књизи недавно објављеној у Шведској.

Унмик судство било је декорација за стварање наказне државе. Од јуна 1999. до јуна 2000, у вријеме мандата ове двије организације, извршено је 5 500 напада на Србе, убијено их је 811, рањено око 1 000, а запаљено више од 5 000 српских домова и цркава, овако, у интервјуу за „Новости“, говори Кристер Карпхамар, говори први судија Унмика на КиМ.

Он појашњава да је на Балкан први пут дошао као дио међународне правне мисије у подручје Источне Славоније још 1996. године. На тзв. Косову* је именован као први судија Унмика када је, како је нагласио, постало јасно да су албански цивилни судови устројени тако да осуде баш сваког Србина.

* Са невјероватним критеријумима „међународне правде“ за Србе срели сте се најприје у Хрватској, 1996. године?

– Дискриминаторски однос према српском народу увидио сам чим сам дошао на просторе Балкана. У Источној Славонији, подручују тада под заштитом мисије УНТАЕС, имао сам „крштење“. Четворо Срба из Шодоловаца, надомак Осијека, затворено је под оптужбом да су током сукоба 1992. гранатирали Осијек. Радило се, у ствари, о пет пољопривредника који никакве везе са гранатирањем нису могли да имају и никакви докази у оптужници нису ни приложени. Био сам убијеђен да ће бити ослобођени, а чак сам утицао на петог окривљеног да се врати из Србије гдје је избјегао, и да сједне на оптуженичку клупу. Међутим, прије изрицања пресуде, видио сам како из канцеларије судије излазе хрватски министар полиције и правосуђа, а онда су сви Срби оглашени кривим и осуђени. То је био истински цивилизацијски шок за мене.

* Више пута сте указивали да су се злочини над Србима одвијали пред очима Унмика и Кфора на КиМ?

– Од јуна 1999. до јуна 2000, у време мандата ове двије организације, извршено је 5 500 напада на Србе, убијено их је 811, рањено око 1 000, а запаљено више од 5 000 српских домова и цркава.

* Били сте, према сопственим ријечима, свједок страшних догађаја на Косову*?

– Не могу да заборавим разговор са предсједником суда у Приштини Хашимом Мусом, који ми је октобра 2001. сугеришући да пустим из притвора Фљорима Ејупија, који је минирао српски аутобус код Подујева, тражио да „учиним услугу албанском народу“! Наравно, нисам то урадио. Али, Ејупи се нашао на слободи јер су га Американци одвели из притвора, а потом пустили да побјегне из „Бондстила“.

* У више наврата сте наводили доказе да је Ејупи учествовао у подметању експлозива под аутобус „Ниш експреса“ и убијању 12 Срба.

– Нема сумње да је Ејупи био један од двојице терориста који су подметнули мину са око 100 килограма експлозива. Иза дрвета, одакле је детонирана бомба, нађени су опушци са његовим ДНК. Лабораторија из Висбадена послала је поклапање јер је он и у Њемачкој имао досије. Веома ми је жао што нисам могао да учиним више за правду на Косову*, Американци, једноставно, нису дозвољавали да се терористи процесуирају.

* Значи, амерички припадници Кфора били су „бог и батина“ на Косову*?

– Сјећам се, некако у исто вријеме када се догодио терористички напад код Подујева, звала ме је команда британског Кфора да направим увиђај око групе пресретнутих албанских терориста на граници са централном Србијом. Они су тешко наоружани кренули у тадашњу Зону безбједности гдје је буктала албанска побуна. Док сам са Британцима причао око надлежности, чекајући истражног судију за увиђај, јављено нам је да се све обуставља. Нешто касније, високи британски официр је дошао и објаснио да су енглеске војнике окружили специјалци из америчког контингента и са пушкама готово их приморали да пусте терористе да наставе „мисију“.

* Да ли су Американци командовали и Унмиком?

– Унмик судство било је декорација за стварање наказне државе, а фрустрације због тога имају многи људи из држава које су биле у склопу Кфора, или цивилних структура.

* Да ли у Шведској постоји воља да се размотри повлачење признавања Косова*?

– Балкан је потпуно на маргинама интересовања у нордијским земљама и наша јавност једино зна да су Срби православни као и Руси, а за већину Скандинаваца Руси су непријатељи. Нико се и не труди да промијени слику.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ