Ректорка стала уз студенте: Диплома Малог је брука за Универзитет

REKTORAT-3-

Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић саопштила је, након разговора са студентима у згради Ректората, да „упитност доктората и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед Универзитета“ као институције од националног значаја, и да је зато је „у интересу свих чланова академске заједнице да се ово питање реши у најкраћем могућем року“.

„Као резултат иницијативе студената који бораве у Ректорату, Сенат, Савет и Студентски парламент БУ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра 2019. године донесе своју коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања. Овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује. Управи ФОН је препоручено да Факултет достави Одбору за професионалну етику свој Извештај са мишљењем и пре истека рока“, наводи се у саопштењу ректорке.

Поповић је позвала „све актере у политичком и јавном животу, председника државе, председницу Владе, министре, председницу скупштине, посланике владајуће већине и све друге стране на одговорно понашање, уз пуно поштовање аутономије БУ, његових процедура, слободе мишљења и изражавања његових студената и свих запослених“.

Универзитет је заједница оних који уче и оних који подучавају и као таква представља институцију која јединствено и самостално решава своје проблеме, казала је Поповић.

„Као ректорка Универзитета у Београду, прихватам моралну одговорност и стајем уз своје студенте који бораве већ 12 дана у згради Ректората и боре се за аутономију и углед Универзитета“, нагласила је ректорка.

Ректорат прихвата одговорност за решавање питања доктората, које се, како наводе, одлаже више од пет година.

„Студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице. Такође, ангажована лица на обезбеђењу зграде Ректората не сносе одговорност за застој рада Ректората. Универзитет ће преузети све расположиве мере да отклони евентуалне последице због застоја његовог рада“, наводи се у саопштењу из Ректората.

Универзитет се, како се наглашава, обавезује и да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

Извор:
ДНЕВНИ ЖУРНАЛ