Arms watch: Под хакерским смо нападима из Србије након приче о продаји оружја

Guns and weapons, Image: 254783708, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Међународни портал Arms watch (armswatch.com) саопштио је да се њихов сајт нашао под хакерским нападима из Србије дан након што је објављен трећи део приче о наводном извозу наоружања из Србије у Јемен у којем, како се тврди, посредују и чланови породица неких високих функционера Владе, пренео је N1.

Како наводи тај сајт на твитер налогу, утврђено је да хакерски напади долазе из Србије.

У овом тренутку том сајту је из Србије могуће приступити само коришћењем такозваног VPN софтвера (virtual private network).

Портал је раније објавио да је оружје произведено у ваљевском Крушику завршило у рукама бораца Исламске државе у Јемену, уз посредовање фирме из САД и преко Авганистана.

Такође се додаје да је, према документима која су новинари тог портала добили од произвођача у Крушику, гранате које су виђене у рукама припадника Исламске државе купило Министарство одбране Саудијске Арабије.

Они наводе и да је извоз из Србије око 517.000 граната спровела приватна компанија GIM, коју представља Бранко Стефановић, отац српског министра полиције Небојше Стефановића.

Министарство одбране реаговало је на наводе Вука Јеремића у Новом дану на ТВ N1 у вези са извозом наоружања предузећа “Крушик”.

“Поводом злонамерних и нетачних изјава Вука Јеремића у емисији ‘Нови дан’ на ТВ N1, а у вези са извозом наоружања предузећа ‘Крушик’, ради истинитог обавештавања јавности истичемо да предузеће ‘Крушик’ не извози наоружање и војну опрему у Јемен”, наводи Министарство одбране у саопштењу.

Како наводе, “овакви наводи неодговорних политичара нису само злонамерни, већ и наносе директну штету свим запосленима у Одбрамбеној индустрији Србије, лажима јој нарушавајући извозне потенцијале”.

“Напомињемо да Министарство одбране учествује у процесу контроле извоза наоружања и војне опреме (NVO) и робе двоструке намене (RDN) као једно од четири министарства и органа државне управе које даје своју сагласност на појединачни захтев за издавање дозволе за извоз NVO и RDN, у складу са својим надлежностима. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је надлежна институција за издавање дозвола за извоз NVO, надзор и контролу, као и праћење реализације по издатим дозволама”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да је “Република Србија, према критеријумима транспарентности у извозу наоружања и војне опреме, већ неколико година међу првих пет држава у свету рангираних на листи Барометар транспарентности коју објављује организација “Small Arms Survey” са седиштем у Женеви”.

“Министарство одбране позива неодговорне политичаре који супротно подацима референтних светских организација износе неистине ради стицања најјефтинијих политичких поена, да са тиме престану јер наносе штету грађанима Србије”, наводи се у саопштењу.

Вук Јеремић је данас раније у емисији Нови дан на ТВ N1 изјавио да се појавила вест и документи “да се оружје из фабрике “Крушик” извози у Јемен у руке Исламске државе, као и да је у то умешан отац министра полиције”.

Извор:
НЕДЕЉНИК