Како направити животиње од лишћа, поступак и примери

Ускоро ће лишће дрвећа испред ваших кућа и станова почети да мења боју и опада? То је један од сигурних знакова да је јесен блузу. Јесен је сезона прелепих боја, а када већ то знамо, онда је важно да сазнате и какве нам све креативне могућности ствара ово најживописније годишње доба. Сакупите прегршт шарених листова и унесите те предивне јесење боје у ваш дом!

За почетак ћемо вам показати како од листова различитог облика и величина можете направити слона. Такође смо прикупили више од 20 креативних идеја за израду животиња са лишћем како бисмо вам мало заголицали машту и на неки начин вам покренули стваралачки дух. Сакупљање лишћа и израда ових забавних креација савршене су активности за свако дете. Ово је савршен разлог да изађете у природу, да уживате у свежем јесењем ваздуху.

Користите своју креативност и машту да бисте створили прелепе лиснате пријатеље. Верујем да неће бити тешко пронаћи листове различитих величина, боја, текстура и облика.

Па да почнемо.
Шта је потребно

За израду животиња од лишћа биће вам потребни следећи елементи:

Листови различитих величина, облика и боја (покупите их са земље или, уз дозволу родитеља, пажљиво одрежите са неколико живих билјака и дрвећа око свог дома);
Лист папира;
Лепак;
Папирни убруси;
Нешто велико, тешко и равно за пресовање листова (попут велике, тешке књиге);

1. Исперите листове у судопери и оставите их да се осуше.

На велики комад папира (на пример: лист из блока) издвојите нешто лишћа и погледајте на које вас животиње подсећају њихови облици. Користе своју машту и примера који се налазе испод текста! Померајте лишће около и ставите их један преко другог како би формирали облик животиње. Можда неки листови могу бити стопала, а други очи, перје или канџе! Толико се различитих животињских облика може направити на овај начин, једина препрека може бити надостатак маште. Посматрајте листове као делове јединствене природне слагалице.

2. Када сте одлучили где треба да ставите лишће да би сте направили животињу, користите лепак тако што ћете њиме премазати полеђину листова. Пажљиво залепите све делове “слагалице” заједно и задржите их у том облику. Затим залепите цео животињски облик на лист папира. Папир оставите на сигурно место како би се лепак осушио.

 

Кад се лепак осуши, ставите папирни убрус преко животињског облика, а затим преко њега поставите тежак, раван предмет на врх (књигу). Оставите тако дан или два, па ће листови постати лепи и равни. Сада имате своје лиснато уметничко дело које можете истакнути у својој соби или га поклонити драгој особи!

Завиримо у морски свет

За почетак погледајте једну невероватну слику из подводног света, јато риба, корали, морска трава. Ова слика показује колико у ствари нема граница у различитим комбинацијама. Природа је и сама уметница, а када јој ми још мало припомогнемо, можемо направити заиста невероватне креације.

Ево једне мање захтевне морске комбинације од јесењег лишћа. За ову рибицу, потребно је свега неколико листова различитог облика. Поступак за израду исти је као и код примера са слоном.

 

Животиње од лишћа

У наставку се налазе примери, погледајте како листови постају сова, риба, миш, јелен, лав и јеж, крава на ливади и многе друге животиње.

Напомена: што више листова различитих боја, текстура и облика будете користили у изради животиња од лишћа то ће ваше креације изгледати боље и живље. Искористите пун јесењи  потенцијал.

 

 Извор: Моје дете