Ниједан Србин на КиМ не подржава Бриселски споразум (видео)

docek vucicuБеоград – Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић тврди да је посета првог потпредседника владе Александра Вучића тој покрајини показала да нема ниједног Србина на КиМ који је за бриселски споразум и да су „узалудни притисци“ да Срби на КиМ пристану на тај документ.

„Јучерашња посета Александра Вучића не мења јединствен став Срба са Косова и Метохије који желе да живе по српским законима, у оквиру правног система Србије и у оквиру институција државе Србије“, рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Петковић сматра и да је потписивањем бриселског споразума власт отворила дуготрајну и веома дубоку политичку, уставну и моралну кризу у Србији.

Како је додао, Д С С позива Уставни суд Србије да „одбаци све притиске власти“ и да у најкраћем року донесе одлуку када је реч о оцени уставности бриселског споразума.

Петковић је поновио став те странке да је бриселски споразум противуставан, истакавши да је немогуће да у Уставу Србије стоје одређења која стоје у споразуму, а која се односе на Министарство унутрашњих послова Косова и на правни косова.

„Јасно је да је реч о атрибутима који се искључиво односе на независну државу. Све док споразум не буде повучен он ће стварати дубоку кризу у Србији јер је разбија, као и српске институције на Косову и Метохији“, тврди Петковић.

Петковић је такође поновио став Д С С да председник Србије Томислав Николић треба да повуче изјаву којом је затражио од Уставног суда да застане са оценом уставности споразума и „врати се у уставне оквире када је реч о ингеренцијама председника који не сме да се меша у рад судова“.

Николић је прошле седмице за РТС, поводом иницијативе да тај споразум прође кроз оцену уставности, рекао да је замолио и председника Скупштине и Уставни суд да сачекају договор са Шиптарима и да из њега проистекне закон о суштинској аутономији, па да потом оцене уставност предлога тог закона.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП