Јеремић тражи подршку за борбу против трговине људима

vuk-jeremicЊУЈОРК/БЕОГРАД, 13. маја 2013. (Бета) – Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић позвао је у понедељак све земље чланице УН које то још нису учиниле, да што пре ратификују Протокол УН о борби против трговине људима.

Протоколу УН о спречавању и обуздавању трговине људима и кажњавању организатора, као првом глобалном, правно обавезујућем инструменту на том плану, до сада је приступило 154 земље чланице УН.

На састанку у Генералној скупштини УН посвећеном спроводјењу акционог плана за борбу против трговине људима, Јеремић је у понедељак рекао да је трговина људима, као модерно ропство, глобални злочин који годишње доноси нелегалне приходе од око 32 милијарде долара.

Јеремић је нагласио да су трговином људима угрожене све земље света, било као земље порекла, транзита или крајњег одредишта, а да је број жртава трговине људима, како се процењује, достигао 25 милиона.

Председник Генералне скупштине УН је подсетио да је Акциони план за борбу против трговине људима који је донела Генерална скупштина сачињен са циљем да ојача медјународну координацију у заштити и помагању жртвама, процесуирању починилаца и јачању партнерства измедју влада, цивилног друштва, медија и приватног сектора.

Акциони план, према Јеремићевим речима, обезбедјује и оквире за будуће укључивање борбе против трговине људима у дугорочну свеобухватну стратегију УН.

БЕТА