У ОЧЕКИВАЊУ да радне групе при Комисијама за нестала лица Београда и Приштине предају породицама посмртне остатке петочлане породице Шутаковић и брачног пара Петровић из Ђаковице, који ће, како се очекује, током наредне недеље бити сахрањени у Андријевици, односно Ужицу, представници Срба из овог града опомињу на бројне случајеве киднаповања српских породица чија је судбина и даље нерасветљена.

Осим локације, зване „Бункер“, која се налази у приградском насељу у Ђаковици и која у ствари представља шахт покривен бетонском плочом, где су и пронађена тела поменутих породица, на подручју Ђаковице није истраживана ниједна друга локација у којој су можда тела киднапованих Срба.

Одмах по повлачењу тадашњих регуларних снага војске и полиције тадашње СРЈ, почела су киднаповања односно отмице Срба који су се усудили да остану у својим кућама и становима у Ђаковици. Тако су поред Шутаковића и Петровића киднаповане породице Лазаревић, брачни пар Сталетовић, али и Јовановићи, Кузмановићи, Вуковићи…

– То су били углавном старији брачни парови, али зликовци ОВК киднаповали су и младића, сина доктора Андрејевића, који је током свог радног века лечио и Србе и Албанце – прича нам Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених Срба из Ђаковице, који истиче поражавајућу чињеницу да су своје суседе Србе који су остали и после доласка међународних снага одавали најближе комшије Албанци.

Они Албанци које су Срби, како каже, хранили и штитили током бомбардовања, јављали су припадницима ОВК где се налазе њихови дотадашњи заштитници.

Ђокица Станојевић

– Тешко је разочарање када сазнате да су Србе који су се скривали у становима одавали управо Албанци који су до недеље и сами били скривени у њиховим становима, делећи са њима страх до НАТО бомби и терориста ОВК – опомињу Срби из Ђаковице.

Не скривају револт чињеницом да је на такав начин киднаповано 78 Срба, а да су до сада предата тела свега њих десетак.

У једном случају, истичу наши саговорници, пре неколико година предати су погрешни посмртни остаци, па је прекопаван гроб наводно сахрањене особе да би се замениле кости.

Српска улица у Ђаковици

ЗОНА ОДГОВОРНОСТИ ХАРАДИНАЈА

По КИДНАПОВАЊУ, Срби из Ђаковице, како је „Новостима“ казао Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица, држани су на неколико локација. Осим у хотелу „Паштрик“ у центру града, неки су одведени у Фабрику дувана, „Вирџинију“, неки у Ауто-школу или фабрику „Металику“.

– Такозвани Бункер је прва локација коју смо пронашли и ексхумирали, али има захтева да се провере и друге локације. Наставићемо са претрагама и надамо се да ће се расветлити сви монструозни злочини у зони одговорности Рамуша Харадинаја – истиче, за наш лист, Вељко Одаловић.

Извор: Вечерње новости