ИСТРАЖИВАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТА: Чак 78% трансродних особа болује од менталних поремећаја

lgbt

Чак 78 посто студената који се идентификују као трансродне или сличне полно дезоријентиране особе испуњава критеријуме за барем један ментални поремећај, показало је истраживање Универзитета у Бостону.

У интервјуу новинској агенцији Ројтерс, Сара Кечен Липсон из Школе за јавно здравство са Универзитета у Бостону открила је да су подаци истраживања Студије здравог ума 2015. – 2017. показали да студенти „родних мањина“ имају четири пута већу веројатност да ће патити од најмање једног менталног поремећаја у односу на колеге који своју полну оријентацију повезују са биолошким полом.

„Ово је кључно време за решавање проблема менталног здравља студената и често сусрећемо симптоме код ученика. То је посебно важно за студенте који се идентификују као не-бинарни, трансродни или џендеркир“, оцењује Липсон.

„Оно што изненађује је величина неједнакости (у менталном здрављу), а доследност свих показатеља тера вас да одступите и застанете“, рекла је Липсон новинској агенцији.

„Радим са овим низом података већ 10 година, навикла сам на бројеве … распрострањеност проблема менталног здравља расте“, рекла је.

Готово 60 посто полно дезоријентираних студената има проблема са депресијом, наводи студија, а више од трећине њих рекло је да је озбиљно разматрало самоубиство као могућност.

Конкретно, трансродни студенти имали су високу стопу покушаја самоубистава – већу од свих осталих „родних мањина“.

Истраживање је показало и да студенти природне полне оријентације у 45 посто случајева испуњавају критеруме за психичке тегобе. Распрострањеност депресије међу њима је око 30 посто, што и даље није занемариво.

Извор:
ДНЕВНА ГАЗЕТА