Новинарку Јединства ухапсила, па пустила косовска полиција

tanjugfi

КОСОВСКА МИТРОВЦА – Новинарку „Јединства” из Новог Брда Соњу Ивковић, ухапсила је данас око 15 часова косовска полиција на путу Прековце-Ново Брдо, док је носила најновији број „Јединства” Србима у селима око Новог Брда, саопштила је редакција листа „Јединство”.

„Новинарку Ивковић је ухапсила косовска полиција као криминалца са лисицама на рукама и спровела у полицијску станицу у Гњилане. Након притварања и вишесатног задржавања новинарка Соња Ивковић је пуштена, али јој је аутомобил задржан у косовској полицији”, каже се у саопштењу.

Најоштрије осуђујући хапшење и притварање Соње Ивковић, редакција истиче да је она 25 година новинар листа „Јединство” и велики професионалац.

„Сумњамо да ово хапшење има политичку позадину и да је наша новинарка ухапшена искључиво због своје професије, односно изношења истине у својим текстовима о тешком животу Срба у Косовском Поморављу, и фалсификовању и отимању српске историје на Косову и Метохији”, истиче се у саопштењу.

Индикативно је то, како се наводи, шта су војници Кфора после текста Соње Ивковић у „Јединству” 19. августа о Новобрдској тврђави и Српском православном храму Свети Никола са насловом „Историју прекрајају, а територију отимају”, носали лист испред сеоске продавнице у селу Прековце и пропитивали мештане за новинарку Ивковић, лист „Јединство”, као и то шта мисле о том тексту.

„Обраћамо се свим новинским удружењима и институције код нас и у свету и позивамо их да осуде овај немио догађај који је директно уперен на претње и застрашивање новинарке Ивковић и свих српских новинара и медија на Косову и Метохији који износе истину, а да се особе из косовске полиције који су хапсили, приводили и малтретирали нашу новинарку Ивковић позову на одговорност”, каже се у саопштењу редакције „Јединства”.

Подсећа се да лист „Јединство” ове године обележава 75. година постојања и истиче да су поносни на све своје новинаре који часно обављају свој посао у изузетно тешким околностима на Косову и Метохији и којима је водиља искључиво истина, преноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА