Слободна Далмација: Хрватска се изобличила до непрепознатљивости

srbi-u-hrvatskoj

Део хрватске јавности не престаје да критикује актуелну хрватску власт због тога што нико од њих, осим наравно лидера СДС, Милорада Пуповца, није посјетио хрватске грађане српске националности у Уздољу и Ђеврскама, што је најбољи знак да је Хрватску снашла друштвена регресија великих размјера и да се та земља, заправо, изобличила до непрепознатљивости, пише сплитска Слободна Далмација.

Хрватски грађани српске националности претучени су у једном кафићу у Уздољу док су гледали утакмицу Црвене звезде и том приликом повриједили пет особа, док је друга група нападача у оближњим Ђеврскама само демолирала један кафић.

Марина Карловић-Саболић у тексту објављеном у Слободној Далмацији овај посљедњи догађај пореди са оним који се догодио у љето 2006. године, када је група нападача упала у Биљане Доње, село у задарском залеђу насељено углавном Србима и каменовала куће неколицине повратника.

Онако успут, у једном су од дворишта подметнули и пожар, подсјећа ауторка и додаје да у том нападу нико није повријеђен, али је селом завладао страх.

Подсјећа да се дан касније, у Биљанима појавио читав тадашњи државни врх Хрватске, а предсједник Стипе Месић је поручио да је напад изазвао „вишак алкохола и мањак памети“.

Такође, рекао је и да бачено камење није само напад на повратнике, него и атак на хрватску државу.

И, након дружења под смоквом у врту, устврдио је да не могу лојални грађани Хрватске, макар били и Срби, бити криви за оно што је, како је рекао, радио Милошевић.

Ових дана, тринаест година касније, група „балавих јуначина у фантомкама“ упала је у угоститељски објект „Петко“ у Уздољу, код Книна, металним шипкама напала људе који су гледали квалификациону утакмицу београдске Црвене звезде, пише ауторка.

Међу њима, подсјећа такође, биле су и двије девојчице.

Притом су, додала је, нападачи повриједили пет особа, док је друга група нападача на сличан атак извела у кафићу у Ðеврскама.

Тамо се, каже, гледала утакмица загребачког Динама, али је власник кафића био “погрешне” националности.

Карловић-Саболић истиче да се предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, у страху да јој противкандидат за предсједника, Мирослав Шкоро, не преотме десне гласове, суздржала од коментара, док, како је казала, не стигне извјештај полиције.

Она подсјећа да је премијер Андреј Пленковић из Загреба „хладно осудио“ напад и поручио да се ради о изолованом инциденту, а никако не о клими која подстиче насиље.

Предсједник Хрватског Сабора Гордан Јандроковић наступио је, додала је, у сличном тону.

Зоран Милановић, бивши СДП-ов премијер и такође предсједнички кандидат љевице, критиковао је понашање власти након овог напада који је чак назвао терористичким, али ни сам није смогао времена да се запути у Уздоље или Ðеврске, већ је цијели случај коментарисао иза кулиса средњовековног шпанцир-фестивала у Копривници.

„Као што су калкулисали предсједница и премијер, калкулисао је и Милановић“, навела је Карловићева и додала да је и Милановићу у мислима други круг предсједничких избора.

А тамо му, каже, неће бити довољни само гласови љевице, већ и глас покојег симпатизера десице, којима би Милановићев обилазак породица нападнутих Срба ипак могао да засмета.

„На поприште је зато отишао Милорад Пуповац. И устврдио да се овакво нешто није догађало ни у најтежим поратним временима. Нашао се тамо и епископ далматински Никодим, потом и предсједник Српског народног вијећа Борис Милошевић“, пише ауторка текста и закључује да свим кључним актерима у Хрватској данас више вриједи, како каже, „пар пишљивих гласова“, од страха са којим се суочила девојчица када су јој, пред њеним очима, шипком млатили оца.

Медији, каже, нису забиљежили да је ико од хрватских званичника посјетио нападнуте грађане српске националности, разговарао са њима, гарантовао им правичан поступак против починитеља, умирио и пружио им руку.

Навијачи, католички активист и праваши подржали нападача на Србина у Ријеци

Нападача на Србина код Ријеке, Матка Шкаламера, осумњиченог да је претукао 70-годишњег Добривоја Арсића, уз увреде на националној основи, подржали навијачи.

Осим навијача групе „Over Forty Crew„, која припада ријечкој Армади, нападачу су подршку пружили и католички активист и вероучитељ из Ријеке Марин Милетић као и Хрватска странка права.

Чланови Армаде су чак заказали протест подршке Шкаламури, у среду у 19.30 испред ријечког истражног затвора, где се он тренутно налази након што му је одређено 30 дана притвора, пренео је синоћ Индеx.

Вероучитељ Милетић написао је да су Шкаламуру осудили „лешинрски медији“, а да нису ни чули другу страну и то шта се стварно догодило.

Ријечки ХСП (ком, аут. Праваши су наслединици су усташке идеологије) саопштио је да ће учествовати у протестима.

„Сматрамо да је дошло време да се каже доста провокаторима који користе ћутање хрватског државног вођства, ухваћеног у замку обавезаности према онима који по своје мишљење одлазе четничким војводама у Србију. Препознаје се исти рукопис у овом догадјају, као и у недавним „нападима на српску нејач“ у околици Книна и данас у Истри“, саопштила је ХСП.

Извор:
МАГАЦИН