Недовољно Срби

nr_Serbia_passport_rfe_np

Постоје две врсте српских пасоша, онај лошији иде Србима са Косова. Неупотребљив и користан колико и косовски. И још већи проблем је што већина Срба из Србије није упозната са тим проблем. Можете ли само да замислите фрустрацију и бес које ова чињеница изазива код Срба са Косова? Имате државу, којој по Уставу припадате, која тврди да сте њени грађани а опет вам не дозвољава да будете равноправни грађанин.

Претходних дана главна вест за Србе на Косову али и оне из Србије, била је забрана уласка на Косово са српским пасошем. Одједном, такорећи ни из чега, ово је постала и пребитна вест. Искено говорећи, за Србе на Косову и не толико колико, како се чинило, за Србе који живе ван Косова. Чему толика помпа, ако се и до сада прелазио административни прелаз само са личном картом? Зашто је одједном постао толики проблем ако се граница не може прећи са пасошем? Изгледа да у недостатку неког већег проблема између Србије и Косова, ваља направити неки имагинарни, чисто да не би постојао макар и један миран период.

Но, преживели смо и ову медијску драму. Док чекамо разрешење, којег вероватно неће бити, већ се десило нешто ново. Наиме, у српску јавност су доспеле информације о најновијим држављанима Србије.

Сад се већ поставља питање какве то тачно везе има са Србима на Косову? Невероватно велике. Наиме, већ годинама уназад, Срби са Косова, иако поседују српска документа, третирани су као грађани другог реда. Шта то тачно значи? Дакле, ако сте Србин који живи на простору Косова, Србија вам дозовљава да поседујете српска документа. Грађани Србије, који поседују српски пасош не требају визу за туристичке посете до три месеца у Шенген зони. Звучи јако добро, зар не? Наравно, али не и ако сте Србин са Косова. Већ годинама уназад, Срби за Косова осуђени су, да са својим српским пасошем издатим од Координационе управе за Косово и Метохију, иду у Приштину по визе све и ако говоримо о туристичким путовањима у земље Шенген зоне. Дакле, проблем је ту: постоје две врсте српских пасоша, онај лошији иде Србима са Косова. Неупотребљив и користан колико и косовски. И још већи проблем је што већина Срба из Србије није упозната са тим проблем.

Можете ли само да замислите фрустрацију и бес које ова чињеница изазива код Срба са Косова? Имате државу, којој по Уставу припадате, која тврди да сте њени грађани а опет вам не дозвољава да будете равноправни грађанин.

Многи Срби су се у међувремену преселили у градове централне Србије и самим тим покушали да добију “нормалне” пасоше. Док је ранијих година процес промене адресе био поприлично лак, данас је готово немогућ. Свесна проблема, Србија готово да не дозвољава Србима са Косова да промене своје адресе и самим тим затраже безвизни српски пасош. Да бисте тако нешто учинили, није довољно да радите у централној Србији или поседујете некретнину, процеси бивају све компликованији и дужи.

Е сада, вратимо се на најважније вести у Србији ових дана: извесне контраверзне личности добиле су српско држављнство. Нико не зна ни зашто а ни како. Добро, како, то знамо, одобрено им је од стране српске премијерке, Ане Брнабић.

Највећу пажњу јавности привукла је чињеница да је једна од добитница држављанства Yинглуцк Схинаwатра, бивша председница Владе Тајланда. Схинаwатра је на Тајланду криминалац у бекству и осуђена на пет година затвора због корупције почињене за време боравка на власти. Ако само просто сагледамо ову ситуацију, један ‘криминалац у бекству’, осуђен на 5 година робије, са Тајланда више заслужује српски, „нормалан“, пасош него неко ко је Србин али живи на Косову? Којом логиком и са каквим разумом? Остаје апсолутно нејасно.

Док српска политичка елита константно тврди да је Косово Србија, да је живот Срба на Косову најбитнији, док тобоже чине све да унапреде живот Срба на Косову, очигледно су инострани ‘криминалци’ више Срби од тих истих непроцењиво вредних Срба. Или се макар више вреднују.

Извор:
ПЕРСПЕКТИВА