Пуповац: Напади на Србе код Книна у стилу сквадриста

pupovac

Посланик у Сабору Хрватске Милораде Пуповац рекао је да је напад 16 маскираних на људе у једном кафићу крај Книна који су гледали утакмици Црвена звезда и Јанг бојси, организован из серија напада на припаднике српске заједнице са одликама сквадриста, првих фашистичких одреда.

„То су били изизетно озбиљни напади на припаднике српске заједнице. Напад има одлике који су чинили сквадристи, припадници првих фашистичких одреда. Напади нису ни случајни ни спонтани. Не може у село Уздоље случајно или спонтано доћи пет аутомобила с 15 људи под фантомкама“, оценио је Пуповац. Он додаје да синоћни инцидент показује да Хрватска није земља мира и сигурности. Хрватска као чланица Европске уније представља јако лош пример нечланицама и доприноси дестабилизацији простора бивше Југославије“, рекао је Пуповац поталу Индекс.

Линта: Власт у Загребу одговорна за нападе на Србе

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оценио је да актуелна власт у Хрватској, за коју каже да води проусташку политику, сноси искључиву одговорност за нападе код Книна.
Линта је од Европске комисије и амбасада САД, Немачке, Велике Британије и других у Загребу затражио да јавно и најстроже осуде последње физичке нападе на Србе у селима Уздоље и Ђеврске код Книна и да захтевају од хрватске власти да пронађу и казне организаторе и починиоце.

Он је нагласио да је скандалозно и срамно саопштење хрватске полиције у коме се наводи да се наведени злочини из мржње квалификују као кривично дело насилничког понашања, наношење физичких повреда и оштећења туђе ствари.
У нападу на госте кафића у селу Уздоље код Книна повређено је пет особа, од којих је најтеже повреде задобио 17-годишњи младић. Нешто касније десио се сличан напад у Ђеврскама код Книна, али ту није било повређених.
Напад је осудио хрватски премијер Андреј Пленковић, који је казао да је то било дело појединаца и да не представља насилну климу у друштву.

Извор:
Н1ИНФО