Гробница из 4. века под заштитом државе – под кључем и попут сметлишта

Grobnica-unutra-foto-N-R

Иако је пре много година изнад ње изграђена кућица која је требало да је заштити, а рађена је и конзервација фрески које су пронађене у њој, рановизантијска гробница у дворишту Енглеског дома у Нишу више личи на сметлиште него на културно добро од изузетног значаја које је под заштитом државе. Туристички водич Ненад Роквић сведочи о томе да туристи и истраживачи долазе у Ниш управо због оваквих налазишта.

Да је Ниш некада био царски град, много је сведочанстава. Међутим, не може се рећи да град одржава ову репутацију. Налазиште Медијана је већ годинама, са краћим прекидима, затворено због бројних радова, ранохришћанска базилика код моста у Јагодин мали је сметлиште, а многе гробнице затворене су у некадашњем Нитексу, сада Бенетону.

Гробница код Радона је такође недоступна и може се видети само одозго, а вила са октагоном са северне стране Тврђаве не открива много, каже туристички водич.

Гробница у Енглеском дому је зато за Роквића било идеално место да археолога и историчара увери их у богато историјско наслеђе Ниша. Међутим, гробница је под кључем, а унутра је лом.

Доле, испод гомиле смећа је један од садашњих највећих симбола хришћанства. Мене је било много срамота – написао је Роквић на свом Фејсбук профилу.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Ниш Љиљана Берић каже да постоји план да се гробница у дворишту Енглеског дома уреди, али да је то „на дугом штапу“.

Она је заштићено културно добро али није дата никоме на управљање, практично је градска, имамо више тих културних добара непокретних којима нико не управља. Тренутно смо кренули да радимо пројекат како бисмо је заштитили и осветлили али то је на дугом штапу – рекла је Берићева.

Гробнице пропадају дуже од пола века

Откако је гробница у Енглеском дому пронађена педесетих година, она пропада. Археолог Тони Чершков каже да је почетком двехиљадитих урађена тада најсавременија врста конзервације, што се није завршило успешно.

Четири фреске које су биле у гробници сада се виде само у обрисима, а оно што је сачувано од њих су копије, као и макета целе гробнице која је у нишком Музеју. То је 2013. годинеприпремљено за обележавање 1.300 векова Хришћанства, додаје, а после се није много радило. Како је могуће да о добру од изузетног значаја нико не брине, овај археолог нема објашњење.

Сад се више ништа не налази, фреске су биле из 4. века, сад могу да се виде копије у изложбеној сали. Пропале су, нема ту више ничег – наводи археолог Чершков.

Додаје и да у дворишту Енглеског дома постоје још две гробнице, од којих је једна изузетна, са сводом и три екросолија. Нажалост, поклопац који је требало да је штити је нестао, додаје, а она такође претворена у сметлиште.

Шта ће бити с гробницама?

Да је готово цела Јагодин мала пре скоро два миленијума била место за покопавање покојника, сведоче и гробнице пронађене када је Бенетон преузео погоне некадашњег Нитекса. Пронађено је више од 20 гробница, које су само покривене. То, међутим, не значи да им сада зуб времена не може ништа.

Имате један велики комплекс у кругу Нитекса, али оне су засад покривене. Шта ће да буде са њима показаће време. Једино смо забранили изградњу на том подручју, шта ће да буде даље, не знам. Нису угрожене изградњом, али то што смо их покрили не значи да неће пропасти – наводи Чершков.

Иначе, гробница у којој се чак може видети и христов монограм окружен, знак који се римском цару Константину Великом приказао у сновима, после чега је и прихватио Хришћанство као званичну религију, налази се у подруму приватне куће у Јагодин мали. Далеко од очију јавности, за разлику од базлике у близини моста, која се редовно пуни смећем.

Извор:
ЈУЖНЕ ВЕСТИ