Патријарх се оградио од Амфилохија и Атанасија

atanasije amfilohijeБЕОГРАД – Патријарх Иринеј оградио се у своје име и у име Цркве од свих изјава и чињења митрополита црногорско-приморског Амфилохија и пензионисаног владике Атанасија Јефтића на данашњем протесту на београдском Тргу Републике против бриселског споразума.

„Митрополит Амфилохије ме је питао да служи молебан у храму и ја сам се са тим сагласио. Све друго што је чињено ван храма је његова лична ствар и његов лични иступ иза којих не стојим ни ја, ни Синод, ни Црква“, рекао је патријарх Танјугу.

Митрополит је на протесту против бриселског споразума служио молебан током којег се помолио „за упокојење Владе, Скупштине Србије и погинуле на Косову и Метохији“.

Упитан да прокоментарише изјаву пензионисаног владике Атанасија Јефтића да ни убијеног премијера Зорана Ђинђића није интересовала „небеска Србија“, патријарх је рекао да га је и он, преко једног од службеника Патријаршије, питао да ли може да буде са тим народом на протесту.
„Ја му на то питање нисам одговорио и он није имао моју дозволу да наступи у граду Београду“, рекао је патријарх Иринеј.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП