Сукоби између израелске полиције и муслиманских верника на Брду храма у Јерусалиму

jerusalim copy

Сукоби између муслиманских верника и израелских полицијских снага избили су на светом месту, Брду храма у Јерусалиму, у време врхунца напетости због поклапања јеврејских и муслиманских верских празника.

Полиција је рекла да су муслимански верници започели нереде и да су упућивали „националистичке позиве“ на Брду храма, светом и за Јевреје и за муслимане.

Полицајци су их растеривали сузавцем, гуменим мецима и другим средствима за контолу нереда.

Како је наведено, ради се на успостављању јавног реда и заустављању изгредника.

Насиље се проширило на околно подручје и неколико мушкараца је опколило и напало возило које је возио један Јеврејин у арапском кварту близу јерусалимског Старог града, пре него то их је полицајац отерао пуцајући у ваздух.

Два осумњичена су касније ухваћена, пренели су израелски медији.

Полиција је разместила додатне снаге широм Јерусалима у очекивању нереда током читавог дана.

Политичко руководство је донело одлуку да се данас Брдо храма затвори за немуслимане јер данас почиње муслимански празник Еид ал Адха (Курбан – бајрам) којим се слави окончање годишњег ходочашчћа у Меку и јеврејски дан поста Тиша Б’Ав када Јевреји жале због разарања древних храмова који су некада стајали на Брду храма и свих катастрофа у историји Јевреја.

На Брду храма, најсветијем у јудаизму, сада се налазе џамије Ал Акса, трећа по значају у исламу и Купола на стени и муслимани га зову Харам ал Шариф (Узвишено уточиште).

На основу безбедносне процене полиција је рекла да би немуслиманима требало забранити улаз на Брдо храма где су десетине хиљада муслиманских верника стигле током јутра.

Стотине Јевреја окупило се на капијама које воде до светог места.

Десничари су критиковали премијера Бењамина Нетањахуа што је Јеврејима забрањен улаз на Брдо храма оценивши да је тај потез срамотан и позвали га да промени одлуку.

Извор:
НСПМ