Са сајта Владе Србије нестао документ о додјели држављанства Шинаватри

šinavatra-2

У одлуци која је уклоњена писало је да се Шинаватра Лерт Јинглук прима у држављанство Србије на основу првог и трећег става из члана 19. Закона о држављанству. У одлуци, међутим, није образложено на основу којих интереса за Републику Србију је Шинаватра добила српски пасош

Документ о додjели држављанства бившој премијерки Тајланда нестао је из архиве званичног сајта Владе Србије, пошто су се медији заинтересовали за ову причу. Остали документи са сjеднице одржане 27. јуна и даље су доступни на владиној web страници.

У одлуци која је уклоњена писало је да се Шинаватра Лерт Јинглук прима у држављанство Србије на основу првог и трећег става из члана 19. Закона о држављанству. У одлуци, међутим, није образложено на основу којих интереса за Републику Србију је Шинаватра добила српски пасош, пише Н1.

Образложење овакве одлуке Владе нису дале ни државне институције од којих је овај медиј тражио одговор, а једини представник власти који је коментарисао био је предсједник Србије Александар Вучић.

Не видим да је то за нас било какав проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или било коју другу корист за нашу земљу. Тако да… Боље да доводимо људе, много људи смо изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили“, рекао је Вучић.

Бивша премијерка Тајланда Јинглук Шинаватра, у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције, постала је држављанка Србије на сједници Владе Србије 27. јуна. Решење о упису Шинаватре у држављане Србије потписала је премијерка Ана Брнабић.

Подсјећамо, њен рођени брат Таксин Шинаватра, свргнут са власти након војног пуча 2006. године, а почетком 2009. године, добио је црногорско држављанство.

Црногорски МУП је тек након вишемјесечних притисака признао да је Шинаватра постао Црногорац.

Тадашњи шеф црногорске дипломатије Милан Роћен рекао да је додјела држављанства бившем тајландском премијеру Таксину Шинаватри , у свијету познатом по милионским проневјерама, ,,побољшала углед Црне Горе у свијету“.

Извор:
Н1ИНФО