Да ли је Николић је прекршио Устав?

tomislav-nikolic-izdajnikУ Председништву Србије тврде да председник Републике Томислав Николић није прекршио Устав тиме што је, како је сам казао за РТС, “замолио председника Скупштине и Уставни суд да пре оцене уставности бриселских споразума сачекају договор са Приштином и да из њега проистекне закон о суштинској аутономији, па да онда оцене уставност предлога тог закона“.

Посланици ДСС и ДС у Народној скупштини и бивши министри за КиМ Слободан Самарџић и Горан Богдановић не слажу се са оваквом оценом. Они сматрају да је Томислав Николић прекршио Устав.

Према речима Николићеве саветнице за медије Станиславе Пак, председник је “тражио само одлагање, а не потпуни прекид процеса оцене уставности бриселских споразума, тако да није прекшио Устав, нити је реч о мешању у рад судских власти“. Она објашањава да је то “уобичајена комункација и координација, која мора да постоји између све три гране власти, јер оне сарађују у интересу Србије“.

У ДСС оцењују да Николићево понашење представља “отворену и грубу злоупотребу председничке функције – противуставно и противзаконито деловање“. Ова странка очекује од УСС да “јавно саопшти да неће дозволити Николићево противуставно мешање у рад ове инстиутуције“ и указује да је председников захтев “и правно бесмислен, јер у цивилизованим државама до сада није познат пример да будући закони утичу на оцену уставности већ донетих аката“.

Слободан Самарџић рекао је за Данас да против оваквих политичких грешака не постоје одговарајући правни лек, осим што би евентуална оцена УСС да су спорни споразуми противуставни била основ за покретање одговорности пред судом појединих политичара.

– Николић је починио двоструку политичку грешку – крши Устав и тврдећи да усрећује народ крши и права грађана да испољавају слободну политичку вољу. То је класична формула диктатора усрећитеља. Такви примери су познати у исторји – напомиње Самарџић.

Горан Богдановић каже за Данас да у “свету нема државе у којој председник има право да утиче на одлуке Уставног суда и да је Николићева изјава још један у низу његових скандала“. Он сматра да ће то проћи без већих последица, јер у Скупштини Србије не постоји потребна већина за покретање питања председниковог разрешења због повреде Устава.

Богдановић је у Скупштини изјавио да “само потпуна истина о томе шта су Београд и Приштина заправо потписали у Бриселу може да натера Србе да учествују у пуном спровођењу Споразума о нормализацији“. Он је оценио да држава треба да објасни Србима с КиМ и на који начин ће се даље финансирати српске институције на Косову.

Захтев за оцену уставности Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине ове седмице поднеле су и СРС и ДСС, која је у октобру 2012, као и тадашња Заједница скупштина општина АП КиМ, тражила да се УСС изјасни о владиним уредбама за сповођење бриселских договора.

На Николићеву изјаву египатском листу Ал Ахрам почетком марта да “у Резолуцији, коју је парламент изгласао на његов предлог, власт препознаје Косово као некаву специфичну територију изван аутономије, иако по Уставу не би том смела, али да рачуна да ће грађани то одобрити кроз промене Устава“, готово да нико од политичара у Србији није реаговао.

“Остајемо у Србији“ данас у Београду
На Тргу републике у Београду данас у 12.44 сати требало би да се одржи митинг под слоганом „Остајемо у Србији“, који организују Срби са севера КиМ. Скуп је најављен као “свесрпско“ окупљање против Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, на коме се очекује долазак грађана са целог Косова, из остатка Србије, као и из Црне Горе, Републике Српске и дијаспоре. Протест су подржали ДСС, СРС, Двери и сличне организације. Поводом спекулација о учешћу СПЦ, њен портпарол епископ бачки Иринеј изјавио је да “званична црквена тела неће учествовати ни у каквом организовању демонстрација поводом потписвања бриселог споразума, али да неће забрањивати и било чије учешће“.

ДАНАС