Прослава храмовне славе у катакомби Светог Илије у Самокову

Катакомба у Самокову, недалеко од Куршумлије, свечано је прославила свог небеског заштитника Светог пророка Илију, на дан његовог спомена, 20. јула/2. августа. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: протосинђела Иринеја (Ристића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јереја Бранка Јованчевића и ђакона Зорана Крстића. Литургији је присуствовало око 100 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео овогодишњи домаћин славе Славиша Арсић из Београда. За идућу годину пријавио се Зоран Ћосић из Куршумлије.

Уследила је поучна архипастирска реч Владике Николаја. У својој беседи владика је најпре говорио о врлинама Светог пророка Илије, а затим додао:

„Свети пророк Илија је рекао: „Тако да је жив Господ Бог мој пред којим стојим.“ Да ли ми можемо рећи да стојимо пред Господом? Да ли ми стојимо пред Господом или смо пали и од Бога отпали, у злим мислима и делима својим, у лењости својој, у немару своме. Колико само има богозаборава код нас, колико само има лењости, колико времена само изгубимо на непотребне ствари, на којекакве музике, приредбе, концерте и губљење времена гледањем телевизије, тих злих и прљавих емисија. Онај ко губи време, губи душу. Неће нам се ни један минут повратити од оних који су прошли. Можда нећемо имати времена, нити моћи, можда ће нам се одузети глас, па нећемо моћи ни изговорити ни Господи помилуј, а камоли неке друге молитве.

Да пазимо шта радимо, да верујемо као што је веровао свети пророк Илија, да имамо живу веру у живога Бога, да ревнујемо као што је ревновао свети пророк Илија, да се трудимо на спасењу своме као што се он трудио, да се угледамо на свете претке наше. Ако се благодаћу Духа Светога не будемо очистили као што се очистио свети пророк Илија, нећемо видети Царства небескога. Ја не желим тако да буде, него да буде другачије, као што је свети Сава благословио, да будемо истините слуге Божје, да у Бога верујемо, да се Богу молимо, да постимо, да се исповедамо и причешћујемо, да се кајемо и да тако Богу угодимо, да нас Господ препозна као истинске слуге своје и да нас прими у Царство своје небеско.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Николаја налазе се овде.