Светом водицом против сатане

Лажима хоће католички храм

Парох новобрдски протојереј Стево Митрић, је дан након што је служена римокатоличка миса на остацима цркве Светог Николе у Новом Брду, у четвртак 1. августа,  посетио  ову цркву, у петак 2. августа,  и испрскао светом водом остатке храма Светог Николе, 2. августа,  након католичке мисе предходног дана .

Православни верници су метлама  обрисали простор где су представници католицизма, рушитељи православља, вере, културе и цивилизације, предходног дана одржали некакву католичку мису на темељима  документоване српске светиње.

Парох новобрдски протојереј Стево Митрић, је навео да већ постоји званични став Српске православне цркве  о служењу римокатоличке мисе на остацима православне цркве у Новом Брду и да он нема шта томе да дода.

На питање да ли ће се тамо служити православне литургија, јер је у питању православни храм, казао је да ће се то догодити.

Према подацима који се могу наћи у студији „Црква Светог Николе – Катедрала града Новог Брда“, коју је објавио Републички завод за заштиту споменика културе, црква Светог  Николе у Новом Брду подигнута је 1370. године, као градска катедрала Новог Брда, чији је развој тада био у успону. Првобитна акхитектруа храма уклапала се у токове српске средњевековне сакралне архитектуре, што упућује на закључак да се ради о владарској задужбини. Претпоставља се да су њени ктитори могли да буду српски краљ Вукашин или српски кнез Лазар.

У време деспота Стевана Лазаревића црква Светог Николе је проширена  на источној страну. Кад су освојили Ново Брдо,  1. јуна 1455. године,  Турци су је претворили у џамију. Према архелошким истраживањима, који су изведени између 1957. и 1960.године, потврђено је да је црква Светог Николе била правослвна.