САД званично напустиле нуклеарни споразум, НАТО одбио предлог Русије

raketa

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је одбацио предлог Русије да се уведе мораторијум на распоређивање ракета средњег и кратког домета

Русија је предложила САД и чланицама НАТО-а да се уведе мораторијум на размештање ракета средњег и кратког домета, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

„Представницима НАТО-а и Америци смо предложили да размотре могућност увођења мораторијума на распоређивање ракета, попут оног који је најавио и председник Русије Владимир Путин лично рекавши да Москва неће распоређивати те ракете све док Америка то не учини прва“, рекао је он.

Данас је званично стопиран Споразум о ракетама средњег и кратког домета. Министарство иностраних послова Русије је тим поводом саопштило да је тај споразум стопиран на иницијативу Америке. Споразум о ракетама малог и средњег домета потписан је 8. децембра 1987. године између САД и Совјетског савеза.

 

Извор Спутњик, 02. август 2019.

МОСКВА: ПРОПАСТ СПОРАЗУМА ЗАХТЕВА НЕОДЛОЖНЕ МЕРЕ
Прекид важења Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета услед повлачења Вашингтона из тог документа захтева неодложне мере за стабилизацију ситуације у односима Русије и САД, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Прекид дејства Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета услед изласка Вашингтона из њега захтева неодложне мере како би се стабилизовала ситуација и очувао потребни ниво предвидивости у односима Русије и САД. Наша земља је прошла свој део пута. Ми смо већ увели једнострани мораторијум и нећемо размештати копнене ракете средњег и кратког домета ако се оне појаве код нас, у оним регионима у којима не буду размештане америчке ракете“, наведено је у саопштењу.

Руска страна је позвала САД да следе пример Русије која је предузела све неопходне мере за очување глобалне стабилности и да одустану од размештања ракета средњег и кратког домета. „У противном, сва одговорност за раст напетости у свету биће на Вашингтону“, наведено је у саопштењу.

Министарство је раније саопштило да је од другог августа, на иницијативу САД, обустављено важење Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Вашингтон је почетком године објавио да једнострано иступа из тог споразума, позивајући се на то да Русија, наводно, нарушава одредбе документа. Москва, која такође има примедбе у вези с америчким поштовањем споразума, одговорила је истом мером.

 

Извор Спутњик, 02. август 2019.

НАТО ОДБАЦУЈЕ ПРЕДЛОГ РУСИЈЕ
НАТО не жели да крене у нову трку у наоружању по истеку Споразума о ограничењу нуклеарног оружја средњег домета између САД и Русије.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође је одбацио предлог Русије да се уведе мораторијум на распоређивање ракета средњег и кратког домета, уз образложење да би такав договор био непоуздан, преноси Спутњик.

„Не желимо нову трку у наоружању, али ћемо осигурати да наше одвраћање буде веродостојно по питању размештања новог руског ракетног система способног да носи нуклеарне бојеве главе и погоди европске градове за неколико минута“, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је оценио да је Русија одговорна за прекид споразума и додао да ће НАТО на „одмерен и одговоран“ начин одговорити „на претњу“ Русије. Према његовим речима, Алијанса и даље жели конструктивне односе са Русијом, кад активности те земље то буду дозволиле.

Иако је Европа изразила забринутост због опасности од нове трке наоружања, Алијанса се раније ставила на америчку страну, помињући руске ракете 9М729 које, према Западу, представљају кршење ИНФ-а.

Пре званичног окончавања споразума, Москва је обновила своју понуду САД и њеним савезницима у НАТО-у да примене мораторијум на размештање нуклеарног оружја забрањеног споразумом, одмах наговештавајући да не верује да ће се Вашингтон тога придржавати.

Извор:
СТАНДАРД