Срна: Органи искасапљених Срба испоручивани комерцијалним летовима за Истанбул редовно, од понедељка до среде

У истрази коју су поводом трговине органима водили истражитељи УНМИК-а сведок који је означен словом „П“ потврдио је „знања“ да је већина чланова клана браће Рамуша и Даута Харадинаја и Наима Маљокуа живела у области Тропоје у Албанији.

Браћа Харадинај, посебно Даут, имају веома добре везе са Блиским истоком и Турском. Многи исламски фундаменталисти су се управо придружили терористичкој ОВК у базама Тропоја и Кукеш, пре и и току рата по позиву браће Харадинај, наводи се у Извештају са ознаком „строго поверљиво“ шефа Мисије за истраге злочина из Скопља и Приштине Емона Смита.

Срна је у поседу поверљиве преписке Смита са шефом Мисије за истраге Патриком Лопезом Тересом у којој Смит, на Тересов захтев, доставља извештај о резултату разговора које је имао са шефом Унмиковог Одељења за правду Полом Кофијем у вези са злочинима на Косову и Метохији, са посебним освртом на „Жуту кућу“ на северу Албаније.

Сведок „Ц“ је до детаља испричао ко су вође криминалних кланова у области Призрен.

Чланови клана „Кастрати“ у блиској вези са браћом Харадинај

Према његовим речима, Ислам Кастрати, бивши припадник МУП-а Србије и власник ресторана „Скендербег“ у Душанову у општини Призрен, вођа је клана „Кастрати“. Без сагласности и претходно њему плаћеног рекета нико у регији Призрена није могао да отвори било какав бизнис.

Други чланови тог клана су Даут, познат као Даћи, који је према речима сведока „П“ и „Ц“ сексуални манијак, потом Фадиљ који је тежак пијанац и често борави у Елбасану у Албанији, Ређеп и неколико осталих, чијих имена „П“ није могао да се сети, у блиским су односима са браћом Харадинај.

Кланови већ деценијама одржавају одличне односе и јасно је да не би могли да се баве криминалом, проституцијом, рекетирањем, уценама и трговином белим робљем да не поштују тај њихов ‘Фис’ завет

У извештају се наводи да је други, „Ђељај клан“, близак са Исламом Кастратијем, а његов вођа је Шићури Ђељај, тренер фудбалског тима Лирија и власник ресторана Млини на путу за Брезовицу, у близини Призрена.

Према речима сведока „Ц“ и „П“, његов брат Феим Шићури веома је интелигентан и он је мозак Ислама Кастратија.

У извештају се истиче да су кланови Елшани, Ђељај и Кастрати пореклом из племена Љума на северу Албаније.

„Кастрати и Ђељаји су у крвном сродству, док Елшани са њима није у директном сродству, али је пореклом из истог племена. Они већ деценијама одржавају одличне односе и јасно је да не би могли да се баве криминалом, проституцијом, рекетирањем, уценама и трговином белим робљем да не поштују тај њихов ‘Фис’ завет“, додао је Смит.

Он је пренео да му је сведок „П“ навео и нека друга имена везана за сличне „пословне активности“. Споменуо је извесног припадника ОВК Даута Лауша из Суве Реке који је као и претходни кланови учествовао у киднаповању Срба.

„Имали смо наређење да уклањамо лешеве Срба и да их пребацујемо у Албанију“

„‘П’ ми је рекао да су многи заробљени Срби били присиљени да раде на једној фарми, да су он и други који су били укључени у пребацивање киднапованих Срба имали наређења да уклањају лешеве Срба са специфичних локација са Косова и да их пребацују у Албанију да би прикрили доказе“, написао је Смит.

Према ријечима сведока „П“, ОВК је у јесен 1999. године почела да користи много више планинске стазе и путеве, као и корита река да би пребацивала српске лешеве или заробљенике у Албанију, зато што је постало теже и ризичније прелазити границу нормалним путем.

Сведок „Ц“ је директно именовао једну особу укључену у трговину људским органима – Алију Љујаја из Елбасана, који је био у истом „бизнису“ и имао добре везе у Турској и још неким блискоисточним земљама.

Многи су претходно дуговали новац за заштиту, те су били присиљени да исплате дуг за ‘албанску ствар’ тако што су ископавали и преносили лешеве и убијали Србе и албанске дезертере. На тај начин су сви били умешани у прљаве послове и након тога за њих није више било излаза

„‘Он је њима доносио новац који је добијао за продате органе’, рекао је. Ко су то ‘они’, упитао сам га? ‘Па, Џавид… и неколико других. Тај Џавид нема душу, и није ме брига да вам одам његово име у вези са овим бизнисом'“, навео је Смит.

Аутор извештаја је пренео да је сведок „П“ рекао да је лично познавао Алију Љујаја и да је он рођак Ислама Кастратија и Шићури Ђељаја, као и одличан друг Даута Харадинаја.

„‘П’ ми је рекао да су користили пуно регрута после рата да обављају прљаве послове за ОВК, попут ископавања и преноса лешева у Албанију, а неке су присиљавали да убијају Србе и албанске дезертере, и плус многи су претходно дуговали новац за заштиту, те су на овај начин били присиљени да исплате дуг за ‘албанску ствар’. На тај начин су сви били умешани у прљаве послове и након тога за њих није више било излаза“, навео је Смит.

Пре вађења органа, Срби одвођени високо у планине, да би им се побољшала крвна слика

Давана им је добра храна, имали су интензивне активности радећи на фармама, а кад би стигле поруџбине за људске органе, одводили су их у Бурел где су чекали на ‘операцију’

Сведок „Ц“ је Смиту рекао да су многи Срби били довођени високо у планине да би им се поправила крвна слика.

Он је додао да им је „давана добра храна, имали су интензивне активности радећи на фармама и секли дрва, а после неког времена, када би стигле поруџбине за људске органе, одводили су их у Бурел где су „чекали“ на „операцију“!

„Дан пре операције одвођени су у Фуше-Крује, или боље речено на оближњи ранч, источно од вароши. Након што би из њих ‘повадили све што је вредело’, били су бачени тамо“, рекао је овај сведок.

Према његовим речима, све те масовне гробнице су на приватном земљишту.

Од прво двоје Срба узели ‘само’ два бубрега – касапили их живе!

„Он нам је, такође, споменуо да је у близини вароши било неко гробље, али без више детаља. Коначно нам је потврдио да је Елшани био дубоко умешан у тај бизнис. Када сам га упитао за Ђељаје и Кастратије, он је одговорио ‘Дођавола, с..ње… логистика… Назваћу вас поново касније'“, пренео је Смит.

Према његовим речима, сведок „Ц“ је рекао да су „од прво двоје Срба ‘узели’ само два бубрега и потом их убили – касапили су их живе.

„Тада је било важно направити продор на тржишту. Касније су постали много ‘успешнији’ и зарађивали су до 45.000 долара по жртви. Највећа испорука у иностранство је била, када су одједном искасапили пет Срба и потом њихове делове тела директно пребацили на аеродром. Он нам је казао да су тада ‘зарадили’ читаво богатство“, навео је Смит.

Наредне испоруке вршене након комадања већег броја Срба

Према извештају, друге „испоруке“ су углавном биле након „комадања“ двоје или троје Срба одједном.

„Он (сведок ‘Ц’) нам је рекао да је Даут Харадинај долазио више пута у Тирану да би се уверио како иде ‘бизнис’ и да се једном приликом посвађао са једном породицом из Фуше-Крује, али се све напрасно утишало. Он нам је рекао да је Рамуш такође долазио у Тирану више пута. Није могао ништа да нам потврди о директној умешаности у овај ‘бизнис’, али је нагласио да је он то морао да зна, пошто је све препустио свом брату Дауту“,  додао је Смит.

Он је пренео да је исти сведок рекао да је у саму трговину органима била укључена мања група људи.

Заробљенике „изручивали“ Елшанију и Дауту Харадинају

Према речима сведока „Ц“, локални команданти ОВК су имали обавезу да своје заробљенике изруче Елшанију и Дауту Харадинају, док возачи и пратиоци транспорта нису добијали скоро ништа у новцу.

„Он ми је рекао да су испоручивали људске органе редовно од понедељка до среде, на комерцијалним летовима за Истанбул. Такође је рекао да је капацитет тих авиона био 70 до 80 путника“, написао је Смит.

Сведок „Б“ је потврдио редовну испоруку на јутарњем лету, понедељком за Истанбул.

Он није много причао о другим детаљима, осим што је додао да су „операције“ (комадање Срба) биле, такође, рађене у Бурелу, који је на око два сата вожње од аеродрома и да је постојао заробљенички логор за Србе у Круји у централној Албанији, где су они „чекали“ на „операцију“ у Фуше-Крује „клиници“.

На аеродромима узимали паре „да зажмуре“

„‘Ц’ ми је рекао да на аеродрому Ринас нису имали никаквих проблема. Запосленима на аеродрому даване су паре да ‘зажмуре’, иста прича на аеродрому Истанбул“, навео је Смит.

„Фуше-Крују су комплетно колонизовали људи из Бајрам Цурија и Тропоје у време комунизма и то је веома опасно место. Како знамо да су Харадинаји породично повезани са Бајрам Цуријем и Тропојом, онда можемо слободно да сугеришемо да такође имају добре односе са њиховим рођацима у Фуше-Круји, као и са власницима земље и фарми које су користили за овај прљави ‘бизнис'“, закључио је Смит.

Извор: РТРС