Филе: Примена бриселске издаје нема алтернативу

svet-stefan-fileБРИСЕЛ – Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је у интерјвуу за Радио Слободну Европу да је усвајање плана за примену Бриселског споразума од изузетне важности за даље кораке Србије у европским интеграцијама.

Ми од почетка само помажемо, али Београд и Приштина су стварни власници овог процеса, казао је Филе говорећи о дијалогу који је 19. априла резултирао парафирањем споразума о нормализацији, за који
је комесар рекао да је прилично садржајан.ЕУ сада жели, додао је он, да помогне да се, упркос неслагањима око имплементације, споразум и спроведе.

План имплементације је изузетно важан као што је и важно да Београд и Пристина почну са имплементацијом, рекао је Филе и подсетио да је то од посебне важности за Београд, јер ће земљје чланице ЕУ крајем јуна одлучивати о почетку преговора о чланству са Србијом.

Он је рекао да је за земље чланице, које ће о преговорима одлучивати консензусом, веома важно да се усвоји план и учине први кораци у примени споразума.

Комесар је на питање да ли се ускоро може очекивати да чланице ЕУ које нису признале Косово то ускоро учине рекао да ову одлуку треба препустити тим државама.

Филе је одбио да спекулише када би Србија могла да постане пуноправна чланица ЕУ речима да нема кристалну куглу, али је подсетио да је од захтева за чланством до пријема у ЕУ Хрватској требало више од 10 година.

Са једне стране имате администрацију у Србији која је веома позната по својој ефикасности, а са друге стране посао око прикључења постаје све захтевнији, указао је комесар, додајући да није реч о промени правила игре, него о захтеву да се постојећа правила стриктно поштују.

Говорећи о Босни и Херцеговини, Филе је рекао да се та земља налази у критичној фази за наставак европских интеграцијама, а да је кључ у рукама тамношњих политичара.
Они морају да напусте своје уске политичке интересе и да схвате да је оно што ће их покренути и довести до европске интеграције јесте примена пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци, рекао је комесар.

Комесар је изразио забринутост и у вези са шансама Македоније да овог јуна почне преговоре о придруживању, не само због спора са Грчком око имена, већ и због застоја у процесу реформи.

Филе је на крају интервјуа за РСЕ истакао да је чињеница да Хрватска ове године приступа ЕУ, док још осам земаља стреми ка истом циљу, доказ да криза није уздрмала темеље европског пројекта.

Ми имамо проблеме и бавимо се њима, али смо далеко од распуштања, нагласио је Филе и додао да је ЕУ један од најуспешнијих мировних пројеката у историји, те да је са разлогом добитник Нобелове награде за мир.

ТАНЈУГ