29. јул – Светски дан тигрова

Данас је светски дан тигрова. Oбележава се сваке године од 2010. када је први пут проглашен на самиту у Санкт Петерсбургу.

Тигар је једна од четири врсте „великих мачака“, уједно и највећа мачка на свету. Врхунски је предатор, а у бројним историјским митовима источњачких земаља тигар се сматра краљем свих звери. Бенгалски тигар је најпознатија подврста и сачињава приближно 80% укупне популације. Још неке подврсте су суматрански, сибирски и јужнокинески тигар док су подврсте индокинеског, јаванског, каспијског и балијског проглашене као изумрле.

Бенгалски тигар (Panthera tigris tigris)

Суматрански тигар (Panthera tigris sumatrae)

Сибирски тигар (Panthera tigris altaica)

Јужнокинески тигар (Panthera tigris amoyensis)

Индокинески тигар (Panthera tigris corbetti)

Јавански тигар (Panthera tigris sondaica)

Каспијски тигар (Panthera tigris virgata)

Светски дан тигрова такође је посвећен и подизању свести о тренутном стању ове врсте у природи. Тигрови су некада шетали читавим азијским континентом, али као последица људске експанзије данас се њихов борој умањио за чак 96%. С обзиром да је дошло до велике деградације и губитка њиховог природног станишта, они сада преживљавају у малим, изолованим деловима шума где су на мети ловокрадица и где се јављају проблеми са проналаском партнера са којим нису у сродству. Апсолутно све подврсте тигрова су класификоване као угрожене или критично угрожене од стране Интернационалне уније за очување природе (IUCN). Данас у свету живи само око 3600 тигрова!

Подврста индокинеског тигра у Камбоџи је недавно проглашена као функционално изумрла па се ова земља, ради очувања тигрова у региону, укључила у акцијски план за тигрове Камбоџе као део Тх2 глобалне иницијативе, са циљем да се удвостручи број тигрова широм света до 2022. године. За сада постоје два потенцијална локалитета у којима би тигрови могли бити реинтродуковани (вештачко враћање угрожених животињских или биљних врста на њихова природна станишта са којих су ишчезле) и за које се сматра да су идеални за њихов живот и опстанак, а то je простор кишних шума Кардамом, Хоан Конг и источна равница места Мондулкири. Алијанса за заштиту шума и дивљих животиња, чија су улагања заслужна за покретање ове акције, сарађује са свим заинтересованим странама – владом, заједницом и стручњацима како би унапредила план за повратак тигрова.

Многе познате организације за животиње као што су WWF (World Wildlife Fund), IFAC (International Federation of Accountants) и Smithsonian Institute обележавају овај дан, али се и кроз различите активности у току целе године труде да спрече нестанак пругастих мачака.

На глобалном нивоу стање тигрова је, са пуним правом, горућа тема, а ми смо на ивици да изгубимо ову прелепу и драгоцену врсту.

Извор: Екоблог