ДОЛАЗИ НА МЕСТО ТЕРЕЗЕ МЕЈ: Борис Џонсон нови премијер Велике Британије

jonson-epa_620x0

Бивши шеф британске дипломатије Борис Џонсон изабран је за лидера британске владајуће Конзервативне партије. Џонсон ће сутра постати премијер, а главно питање које га на функцији чека је Брегзит

Бивши шеф британске дипломатије Борис Џонсон изабран је за лидера британске владајуће Конзервативне партије. Џонсон ће сутра постати премијер, а главно питање које га на функцији чека је Брегзит.

Он је у финалном надметању за лидерство, у ком је од почетка био велики фаворит, победио садашњег шефа дипломатије Џеремија Ханта.

И Џонсон и Хант су током кампање стали на становиште да је Брегзит без споразума о иступању прихватљив.

Неки министри су најавили оставке у случају Џонсонове победе због става о Брегзиту, а министарка образовања Ен Милтон је већ поднела оставку.

До избора у Конзервативној партији је дошло после оставке досадашње премијерке Терезе Меј након низа пораза у парламенту везаних за Брегзит.

Председавајући Конзервативне партије Брендон Луис је рекао да су избори на најбољи начин показали вредности партије и позвао странку да стане иза новог лидера и подржи га.

Нови лидер Конзервативне партије Борис Џонсон, који ће сутра од Терезе Меј преузети дужност премијера Велике Британије, обећао је да ће завршити процес изласка земље из Европске уније 31. октобра.

Он је то казао у победничком говору након објаве да је на торијевским унутарстраначким изборима убедљиво поразио досадашњег министра спољних послова Џеремнија Ханта, којем је захвалио на почетку говора.

„Ми ћемо донети нову енергију земљи. Ми ћемо завршити Брегзит 31. октобра и искористићемо све могућности које ће он донети“, рекао је Џонсон, преноси Ројтерс.

ТРАМП ЧЕСТИТАО ЏОНСОНУ: БИЋЕ СЈАЈАН!

Амерички председник Доналд Трамп честитао је данас Борису Џонсону избор за новог премијера Велике Британије.

„Честитам Борису Џонсону то што је постао нови премијер Уједињеног Краљевства. Биће сјајан!“, написао је Трамп на Твитеру.

Извор:
НОВОСТИ