Богдановић: Истина о бриселској издаји можда „натера“ Србе да је прихвате

kosovo-goran-bogdanovicБЕОГРАД – Посланик Демократске странке (ДС) Горан Богдановић изјавио је данас да се још не зна шта је договорено у Бриселу и да само права и пуна истина може да натера Србе са Косова и Метохије да учествују у процесу имплементације постигнутог споразума.

Он је новинарима у Скупштини Србије нагласио да је ова странка више пута указивала да је споразум двосмислен и да нису јасно прецизиране неке његове ставке.

„Зато имате сад ситуиацију да када разговарате о имплементацији тог споразума имате проблеме, да Београд тумачи на свој начин, Приштина на свој начин, а уствари очито да је средина негде како каже ЕУ. Чули сте (Фернанда) Ђентилинија који захтева од Приштине да отвори дијалог са Србима на северу КиМ, да се не ослања само на иницијативу Београда и на притиске Београда на Србе на северу Косова и Метохије“, нагласио је Богдановић.

Он је указао да се мора знати не само оно шта пише у папирима што се тиче бриселског споразума, већ и шта се дешавало у куолариман и да су Срби због тога збуњени и да постоји велики отпор, као и да се, како наводи, Србима каже да Србија од потписивања споразума, од почетка имплементације споразум престаје да постоји пре свега на северу Косову и Метоихије, где је у последњих 14 година била у пуном капацитету.

„Мора да се каже да ли Србија наставља да финансира српске институције на КИМ, да ли ће и даље финансирати здравство, просвету, социјалу , локалне самоуправе, јавна предузећа. Све су то питања на које ће, надам се, потпредседник владе (Александар)Вучић дати јасне и прецизне ставове“, закључио је Богдановић.

ТАНЈУГ