Родитељима одузето 5.668 деце за пет година

kolicadecija

Према подацима Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, које контролише рад свих социјалних центара, а центри своје партнере, хранитеље, у протеклих пет година биолошким породицама одузето је 5.668 деце.

„Новости“ пишу да Центри за социјални рад у овоме имају кључну улогу. Они процењују подобност биолошке породице, степен угрожености детета, позивају се на право хитности и измештају дете, без сагласности родитља и судске одлуке.

Одређују да ли ће и када родитељи имати прилику да посете дете, колико ће тај сусрет трајати и ко ће да га надзире.
Министарство је у свом одговору „Новостима“, како наводи лист, прећутало могу ли центри да изместе дете из биолошких породица без икаквог писменог акта у тренутку одузимања. Али су одговорили да је Породичним законом изричито прописано да „право детета да живи са својим родитељима може бити ограничено само судском одлуком, када је то у најбољем интересу детета“. Навели су, међутим, и изузетак од правила о искључивој судској надлежности када је дете у „озбиљној и непосредној“ опасности. Тада центар може привремено изместити дете из породице родитеља.

„У томе и јесте проблем, да су центрима за социјални рад дата велика овлашћења: статус службеног лица, тајност у раду и хитност поступка, што отвара могућност злоупотреба“, каже Драгиша Поповић, адвокат са искуством у породичним споровима.

„Они су кадије. Питање је колико претпостављене институције могу да их контролишу, док они фингирају озбиљну угроженост детета. Колико ће трајати то привремено измештање? У каквом ће стању дете бити враћено родитељима, уколико до тога дође“, каже Поповић.

Универзитетски професор др Зоран Чворовић, стручњак за правну историју, инсистира да одлуку о лишавању родитељског права може да донесе једино суд.

„У пракси се, под оправдањем хитности, а у име идеолошки апсолутизованог „најбољег интереса детета“, успоставља привремено старатељство центра за социјални рад“, објашњава професор.

„Тако појединац бива лишен једног личног уставног права, права на родитељство, одлуком органа управе, што је незамисливо“, каже Чворовић за Новости.

Извор:
Н1ИНФО