ИНЦИДЕНТ У БРИСЕЛУ: Приштинска делегација напустила разговоре!

marko-duric-zutokljunacБРИСЕЛ – Приштинска делегација напустила је данас састанак са тимом Београда, изјавио је новинарима шеф београдског тима и саветник председника Србије Марко Ђурић.

Састанак је био посвећен плану имплементације бриселског споразума, и започет је јуче.
„И поред најбоље воље и конструктивног приступа српске стране, разговори данас нису успели, јер је приштинска делегација напустила разговоре“, рекао је Ђурић новинарима.

Он је упутио јавни апел приштинској страни да настави са дијалогом о имплементацији, јер је то, подсетио је Ђурић, једини нацин да се споразум спроведе.

Из извора блиских београдском тиму незванично се може чути да је основни проблем и камен спотицања било инсистирање приштинске стране да се српске институције на северу потпуно расформирају пре него што почне формирање заједнице српских општина.

Према истим изворима, Приштина је такође инсистирала да српске судије и тужиоци који, према споразуму, треба да буду интегрисани у косовски правосудни сустем, пре тога прођу кроз конкурс који би расписала Приштина.
„Од нас се практично тражи да урадимо 95 свега што је предвиђено споразумом пре него што они учине и први корак“, каже тај извор.

Београд је предложио да се иде корак по корак и да се практично симултано приступи расформирању српских институција и стварању ЗСО.

Шеф приштинског тима Хајредин Кучи је током преговора, навео је исти извор, у једном тренутку изјавио да нема овлашћења да прихвати оно што Београд предлаже, а да би он био против тога чак и кад би то прихватио ратни злочинац Хашим Тачи.

Кучи је у изјави албанским новинарима рекао да очекује састанак на другом нивоу у Бриселу 21. маја, али из српске делегације тврде да такав договор још није постигнут.

Разговори су почели јуче. Европску комисију предводио је директор за западни Балкан у Спољној служби ЕУ Фернандо Ђентилини.
Није познато да ли ће и када доћи до новог састанка. Разоговори се воде у циљу израде плана импементације споразума који су 19. априла у Бриселу парафирали председник Владе Србије Ивица Дачић и ратни злочинац  Хашим Тачи.

Премијери Ивица Дачић и злочинац Тачи састаће се поново 21. маја, јавља извештач Танјуга из Брисела.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП