Глас Америке: Владимир Путин потписао закон којим се прекида учешће Русије у споразуму са САД о нуклеарним и конвенционалним ракетама средњег домета

putin25

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим се прекида учешће Русије у споразуму са Сједињеним Државама о нуклеарним и конвенционалним ракетама средњег домета, јавља Глас Америке.

Одредба, објављена у среду, формализује руско напуштање споразума потписаног пре тридесет две године пошто је зимус повлачење најавио Вашингтон. Тада је Доналд Трамп, амерички председник, саопштио да почиње процедуру за повлачење из Споразума рекавши да га Русија нарушава. Москва је, са друге стране, негирала те тврдње, подсећа Глас Америке.

Након тога, државни секретар Мајк Помпео изјавио је да ће споразум бити раскинут ако се Русија у року од шест месеци не врати на потпуно и проверљиво поштовање Споразума.

Споразум о ракетама средњег и кратког домета потписан је 8. децембра 1987. године, током посете совјетског лидера Михаила Горбачова Вашингтону. Споразум је прво обухватао класу ракетног наоружања домета од 500 до 1.000 и од 1.000 до 5.500 километара, укључујући ракете Р-12 и Р-14, које је СССР 1962. године разместио на Куби, што је изазвало Карипску кризу.

У мају 1991. године Споразум је у потпуности реализован.

Документ има неограничени рок. Свака од страна има право да га раскине уколико представи убедљиве доказе о неопходности да иступи из споразума.

Извор:
НСПМ