Иринеј Буловић: Држава и Црква на заједничком задатку

irinej bulovic vladimir bozovicБЕОГРАД – Није умесно стварати фаму о сукобу државе и Цркве, јер сукоба нема – постоје само различити ставови о појединим питањима, сматра владика бачки Иринеј.

„Знам да постоје групе које непрекидно агитују против цркве“, рекао је владика Иринеј на трибини „Држава-црква – секуларна и верска толеранција“ у Прес клубу Танјуга.

По речима владике Иринеја, који је и портпарол СПЦ, нема места стварању фаме о сукобу Цркве и државе јер то нити је тачно нити је умесно – што су, како је казао, у јучерашњим изјавама потврдили и председник Србије Томислав Николић и патријарх Иринеј.

Владика је подсетио и да је Црква јасно изнела свој став о Косову: „Али, Свети синод је формулисао свој став који ће нешто значити за вернике, јавно мњење, и нема претензију да он одлучује. Одлучују они који су за то изабрани.“

С друге стране, додао је, постоје епископи и други представници Цркве који „итекако имају своје ставове“, попут владике захумско-херцеговачког Григорија који је у недељу, гостујући у Утиску недеље, изнео свој став.
„Црква има право и дужност да износи своје ставове када је реч о општим питањима егзистенције, здравља, друштву и општем добру – не као делилац мишљења – али један поглед на опште вредности живота, на смисао, на оно што даје дугорочно визију и наду, то је Цркви не само право него и дужност“, рекао је.

По његовом мишљењу, појам мешања Цркве у државна питања апсурдан је у моделу у којем функционише СПЦ, а то је модел европске демократске цркве – слободна црква у слободном друштву.
„Наравно да Црква не може претендовати на то да она доноси политичке одлуке или да влада. Да посматра политичаре или државне институције као своје инструменте, то би било наметање псеудотеократског модела који није прихватљив ни са становишта државе ни са становишта цркве“, додао је.

С друге стране, како је рекао, ни покушај ућуткивања Цркве око важних питања у име политичке ингеренције који би довео државу у положај да се насилнички поставља према Цркви није добар, рекао је владика.

Владика је указао да притом није могуће спречити разне спекулације на начин како то чине поједини медији, групације и појединци.
„Шпекулације не могу бити спречене, јасно је да су они из државног врха који су реаговали на став цркве признали да су реаговали емотивно и исхитрено. Постоји разлика у приступу решавања проблема и то није ништа ново. Став Синода, с друге стране, изнет је јавно и одговорно“, навео је владика и констатовао да није реално на основу тога закључивати да између Цркве и државе постоји сукоб.

ТАНЈУГ