По извештају WWF Земља је изгубила 60 одсто дивљих животиња за 44 године

Популација дивљих животиња смањила се за 60 одсто од 1970. до 2014. године, наводи се у новом извештају Светског фонда за природу (WWF) који упозорава на драматичан, континуиран губитак и промене у биодиверзитету.

За извештај „Жива планета”, који је WWF урадио са Лондонским зоолошким друштвом, праћено је 4.005 различитих врста птица, риба, сисара, водоземаца и гмизаваца. Директор WWF-а Марко Ламбертини рекао је поводом објављивања извештаја да очување природе треба схватити много шире него што је заштита тигрова, панди, китова…

„Не може постојати здрава будућности за људе на планети поремећене климе, исцрпљених океана, уништене земље и опустошених шума, на планети лишеној биодиверзитета”, упозорио је Ламбертини.

Нестанак фауне бележи се на целој планети, али су неки региони посебно угрожени, попут тропског појаса. У 10. извештају „Живе планете” забележено је смањење популација дивљих животиња за 58 одсто, док стручнајци упозоравају да се ситуација погоршала са смањењем од 60 одсто.

Зона Јужне Америке и Кариба бележе „застрашујуће” смањење популације од 89 одсто за 44 године, наводи се у документу.
У том периоду је нестало 23 одсто фауне Северне Америке и Гренланда, а у области Европе, Северне Африке и Блиског истока 31 одсто.

Данас на губитак биодиверзитета највише утичу прекомерно искоришћавање и пољопривреда, резултати повећане потрошње људи. Смањењу дивље популације доприноси смањење природног станишта, загађење и климатске промене. Биодиверзитет је од суштинског значаја за здравље људи, благостање, храна и сигурност, као и стабилност економских и политичких система широм света, наводи WWF.

Извор: Плезир