Раденко Недељковић: Ставови нису приближени, став Срба са КиМ је јасан, Уставни суд треба да пресуди

radenko-nedeljkovicНачелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић, после састанка премијера Ивице Дачића и вицепремијера Александра Вучића са начелницима пет косовских округа, изјавио је да на састанку у Влади Србије није дошло ни до каквог приближавања ставова, као што је за медије рекао Јовица Будурић, начелник Призренског округа.

– Ако је Будурић мислио на посету која се организује од стране првог потпредседника, где је наш став био да он треба да дође на КиМ и да одборницима скупштина општина и грађанима из прве руке предочи како Влада Републике Србије види споразум, онда је то приближавање ставова. У ствари, ми данас уопште нисмо разговарали око споразума да бисмо могли да приближимо било какве ставове. Уосталом, став лидера Срба са севера КиМ делује јасно и ту постоје очигледне разлике у односу на државни врх, рекао је Недељковић за НСПМ.

Недељковић је истакао да је састанак протекао коректно и да се на њему једино причало о Вучићевом боравку на КиМ.

О томе како ће посета Александра Вучића протећи и како ће српски народ прихватити његов долазак на КиМ, Недељковић каже да грађани имају право да сазнају шта предвиђа споразум с обзиром на то да се тиче будућности тог народа, и да очекује да ће они постављати коректна питања на која ће добити адекватан одговор.

Недељковић је за сутра најавио заједничку седницу одборника са севера КиМ, рекавши да очекује да ће на њој одборници дати путоказ за даље разговоре и понашање представника општина.

На питање да ли ће Срби са севера КиМ остати при ставу да  је бриселски споразум за њих неприхватљив, Недељковић је нагласио да споразум Београда и Приштине не испуњава основне предуслове за опстанак Срба на северу КиМ.

– Споразум је немогуће имплементирати. Лично мислим да Уставни суд Републике Србије треба да каже задњу реч, не само када је у питању овај споразум него и сви претходни споразуми о КиМ, закључио је Недељковић.

НСПМ