„СПЦ неће подржати Србе са КиМ на најављеном протесту“

dacic-nikolic-patrijarhСрпска православна црква и држава нису у сукобу, али је Црква морала да каже своје мишљење поводом Косова, Црква је казала оно што мисли да треба да каже. И црква не може друкчије ни да каже. Политичари свакако гледају краће и више са неким интересом да се неки проблеми што пре реше и отклоне, а црква мало дуже и дубље гледа на проблеме и ту сваки стоји на својим позицијама, изјавио је патријарх Иринеј.

Патријарх је негирао да се односи цркве и државе заоштравају пошто се СПЦ изјаснила против споразума с Приштином.

„Не би се рекло да се (односи) заоштравају, него је црква рекла оно што по природи својој може да каже. Држава и они који је воде данас са свим нашим проблемима, хтели би да те проблеме некако реше што брже… мало неке разлике има, али сукоба нема никаквог“, рекао је поглавар СПЦ за Радио Слободна Европа.

Патријарх је казао да није гледао интервју епископа захумско-херцеговацког Григорија, који је на Б92 критиковао председника Србије Томислава Николића, и оценио да би бивши председник Борис Тадић „висио на Теразијама“ да је потписао исти споразум с Приштином.

„Човек рекао и остао жив. У сваком случају, то је његово, а не званично мишљење Цркве. Данас многи и у новинарству и политичари и многи други свашта могу да говоре, па је и он можда узео то право, ту слободу да нешто каже. То је његова лична и приватна ствар“, навео је патријарх Иринеј и додао да је забринут због стања у држави.

„Ја сам забринут животом и приликама у којима се налазимо, то је оно што ме забрињава, али се надам да ће бити довољно памети и начина да се ти проблеми колико толико на најпозитвнији начин реше“, навео је поглавар СПЦ.

Према његовим речима, црква неће бити присутна на протестном скупу који представници Срба са севера Косова најављују за 10. мај у Београду.

БЕТА