Екрем Имамоглу – политичар будућности Турске

Imamoglu-uu

Нови градоначелник Истанбула и млада снага Републиканске народне партије ослобођен је исламистичког наслеђа прошлости. Реч је о савременом и модерном политичару чије време тек долази. Екрема Имамоглуа више нико не може да заобиђе, јер водити један финансијски, културни, привредни и политички центар од 15 милиона становника је велики успех не само у Турској, него и у том делу света, оцењује за РТС дугогодишњи дописник из те земље Војислав Лалић.

Екрем Имамоглу, који је на поновљеним изборима за градоначелника Истанбула још убедљивије победио свог противника из редова владајуће Партије правде и развоја и бившег премијера Биналија Јилдирима, дуго је био у сенци старих структура своје секуларне Републиканске народне партије. После друге победе за мање од три месеца, то је личност на коју мора да рачуна цела Турска.

Тајна његовог успеха лежи у томе што је прихватљив за људе различитих слојева друштва и поимања религије.

„На његовим митинзима пред изборе, сасвим нормална појава биле су жене с фереџама и жене модерно обучене, с мини сукњама, што код других политичира није случај“, каже дугогодишњи дописник српских медија из Турске Војислав Лалић и додаје да Имамоглу има коректан однос с политичким противницима.

„То је очигледно привукло многе гласове, а после одлуке Врховне изборне комисије да на наговор председника Реџепа Тајипа Ердогана поништи изборе, грађани су желели да покажу да се у 21. веку тако не влада Турском“, истакао је Лалић.

Имамоглу је на поновљеним изборима освојио 54 одсто гласова бирача, што је за 770.000 више гласова него на мартовским изборима.

Какав је политичар потврђује и то што је после победе на изборима позвао Ердогана да заједно решавају проблеме великог града попут метроа, мера безбедности против земљотреса, али и да заједно решавају проблем избеглица које су преплавиле Турску.

Ердоган му јесте честитао на победи, али није одговорио да ли ће га примити. „То све говори о младом полтичару који је сада изашао у први план и сигурно политичар коме припада будућност Турске. Раније се говорило да ко победи у Истанбулу, влада Турском“, закључио је Лалић.

Мада није желео да прецизира да ли ће се кандидовати за председника Турске када за то дође време, поједини медији већ га виде као главног Ердогановог ривала. Британски Гардијан пише да је Екрем Имамоглу неочекивана нада за турску демократију.

Његова победа на изборима за градоначелника Истанбула је велика опомена за лидера Турске. Ердоган ће морати да нађе прави узрок двоструког пораза кандидата из редова његове партије у року од три месеца, што се у последњих 20 година није десило.

Нови градоначелник Истанбула рођен је у граду Акчабат у близини Трабзона 1970. године, где је завршио основну и средњу школу. Студирао је на Истанбулском универзитету. Ожењен је и отац троје деце. Бивши бизнисмен, пре него што се кандидовао за градоначелника Истанбула био је пет година председник општине Бејликдуз.

Извор:
РТС