ПОСТАВЉЕНЕ, ПА ПОВУЧЕНЕ ОЗНАКЕ СА НАЗИВИМА УЛИЦА САМО НА АЛБАНСКОМ

foto_vest__1560174962

ШИЛОВО, 10.јун – Нове саобраћајне ознаке са именима улица само на албанском језику постављене су данас у Шилову, надомак Гњилана. Поред улице на чијој табли пише РР./УЛ. Месха Селимовиq, ту је улица Јован Јовановиq, Косовска девојка, Бранислав Нусхиq и друге.

Док су табле постављане, мештани су негодовали сматрајући да је овим потезом општинских власти у Гњилану прекршен закон о употреби језика на Косову, којим је предвиђено да су српски и албански језик равноправни.

Одборник у име српске заједнице у Скупштини општине Гњилане Миливоје Стојановић каже за Пулс да је одмах реаговао и протестовао код надлежних.

„Од директора администрације у Гњилану добио сам одговор да је реч о техничкој грешки и да ће у најскорије време називи улица у Шилову бити промењени на адекватан начин и у интересу грађана“, каже Стојановић.

У поподневним часовима, неколико часове касније, радници су уклонили саобраћајне ознаке са називима улица у Шилову и оставили само једну на којој је на српском језику написано: „улица Косовске девојке“.

Шилово, село удаљено пар километара од Гњилана, настањено је искључиво српским становништвом и данас у њему живи близу две хиљаде људи.

Извор:
РТВПЛУС