КОСОВО ЈЕ СРЦЕ И ДУША СРБИЈЕ

окирил2

Све док има један Србин на Косову са правом вером православном, који је спреман да положи живот свој за народ свој и веру православну и да пострада као мученик, Косово и Србија ће бити бедем православља као некада.
Блажен је сваки Србин који се моли Богу за своју веру православну и за свој народ Србски и који себи каже молећи се Богу: „Узми мене као мученика и жртву за Србски народ и веру православну, за Косово и Србију.“

Ја се овако молим свемогућем Богу,
Да код Срба врати мир, веру и слогу,
И да мене узме као жртву паљеницу,
Да у Царству небеском угледам Пресвету Богородицу – заступницу.
Да крвљу оперем све моје грехе,
И да Господа Исуса Христа угледам и од њега добијем утехе.
И као ревнитељ у ово време
 Да понесем Христово бреме.

Пресвета Богородице, Ти си нам својим рођењем показала светлост истиниту,  Царице неба и земље, надо безнадежних, помоћнице немоћних и заступнице свих грешних;  Ти ме закрили и сачувај од свих опасности и невоља, душевних и телесних;  Молим Ти се свемоћним молитвима својим буди ми заступница.
Благодаћу својом Владарко ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповести. Облагодати ме да стражим у славословљу, сан мрзовоље одгони, свезана оковима греха разреши ме молбама Твојим Богоневесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављујући ме од непријатеља који војују против мене. Оживи ме умртвљеног страстима. Ти која си родила Лекара, излечи давнашње страсти душе моје.
На стазу покајања упути мене кога витла животна бура. Избави ме вечнога огња и црва злога и тартара да не постанем радост ђаволима, ја који сам подлегао многим гресима. Свебеспрекорна начини нова човека од мене, који сам остарео кроз неосетљива сагрешења. Удаљи од мене невоље и умоли Владара свих. Удостој ме са свима светима да добијем небеско весеље. Пресевта Дево услиши глас непотребног слуге свог. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје.
Клањам се Теби Пресвета Богородице, удостој ме Царства небеског. Непрестано и неућутно прослављамо преславну Божију Мајку која је светлија од светих анђела, исповедајући је срцем и устима као Богородицу јер нам је ваистину родила Бога оваплоћеног. Непрестано се моли за нас и заступи нас пред сином својим и Богом нашим.

окирил
Пречиста Богородице прими недостојну молитву моју и сачувај ме од изненадне смрти и даруј ми покајање пре смрти. Припадни душо моја и помоли се Богомајци и помоћници и заступници живота мога. Мајко Божија помози мени који се силно у Тебе надам и умоли сина свога да ме недостојног постави са своје десне стране када седне да суди живима и мртвима. Амин.
Господе Боже Исусе Христе, Боже и Спаситељу мој, услиши молитве моје које ти шаљем преко Пречисте, Пресвете мајке Твоје – заступнице наше. Господе, Ти си својим апостолима рекао: „Нову заповест вам дајем: да љубите једни друге, као што ја вас љубим. Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје. Ви сте пријатељи моји, ако творите што сам вам заповедио.“
Господе Исусе Христе, Ти си се молио оцу своме када је дошао час Твој, у смртној опасности рекао Му: „Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе чаша ова; али опет не како ја хоћу, него како ти“ (Мт. 26-39). И ја Господе бојећи се прелести демонске говорим ове исте Твоје речи: „Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе чаша ова; али опет не како ја хоћу, него како ти“. Господе, када си висио на крсту рекао си: „Оче, у руке твоје предајем дух свој“, и издахнуо си. И ја Господе говорим Ти: у руке твоје предајем дух свој.
Вишњом силом Господе Исусе Христе обукао си апостоле своје док су седели у Јерусалиму, обуци у топлоту тога Светог Духа и мене, и дај ми да ти са љубаву служим. Господе Исусе Христе, мученик твој Петар Авеселамит после многих мука и истјазања пострадао је за Тебе и када му је прочитана смртна пресуда, узвикнуо је: „То је једина жеља моја, да умрем за Бога мојега Исуса Христа“. А мученик Твој Гордије подвизавајући се на гори Хориву у молитви размишљаше о сујети и ништавности овога света око чега се људи толико муче и боре на земљи, најзад пожели да умре и пресели се у живот непролазни, у мукама беше као дијамант и говораше: „Није ли очито безумље куповати овим кратковременим животом вечну муку и погибао душевну“. На смрт осуђен он радосно хиташе на губилиште за Господа свога Исуса. Анисија, мученица Твоја, на мукама клечећи и сузе лијући молеше се теби Исусе: „Помози ми Боже, помози ми да до смрти останем девојком, к’о девојка да се упокојим и Твојега царства удостојим. Дај ми Спасе Твоје благодати да за Тебе могу пострадати, и да за Тебе жртвујем себе, желим бити жртвом своме Богу, о помози што желим да могу!“
Свети мученик Кипријан Нови који се подвизавао у Светој Гори и налагао на себе труд на труд и подвиг на подвиг, но он не беше тиме собом задовољан. Мучила га је помисао да се он не може спасти осим кроз мучеништво за Христа. И мени се често појављује таква мисао пошто ми се јављају сећања на протекли живот, иако сам их исповедио и верујем да су ми греси опроштени. Но, пошто ми се у мислима појављују греси из прошлог живота, бојећи се прелести демонске, пожелео сам да овај земни живот завршим као мученик за Сладчајшег Исуса Христа мог.
Пошто осећам да се приближи крај мојега живота на земљи, ја у мојој старости, желим Господе да останем у заједници са Тобом, очекујући позив Твој. А ово што пожелех и написах, верујем да ће ми Бог подарити по мислости и благодати својој јер је добро за спасење моје.

Ја недостојни и залудни слуга Божији,
протосинђел Кирило.