Чачак: Молитвени сабор у Лозници

loznicasabor2019

Променљиво небо над планином Јелицом, забрињавајући метеоаларми и кишна завршница пролећа нису спречили да се прве недеље у јуну у манастиру Лозница код Чачка, посвећеном празнику преноса моштију светог Николаја Мирликијског који је у Србији слави као „летњи Свети Никола“, одржи седми молитвени црквенонародни сабор.

Тему овогодишњег програма одредио је јубилеј СПЦ – осам векова аутокефалности.

„Ја. Манојло, васељенски патријарх града Константинопоља, новог Рима, у име Господа нашег Исуса Христа, посветио сам Саву, архиепископа свих српских земаља, и дао му у име Божје власт да посвећује епископе, свештенике и ђаконе на територији његове земље; да веже и опрашта грехе људи и да учи и крштава у име Оца и Сина и Светога Духа. Према томе, сви ви православни хришћани слушајте њега, као што сте слушали мене“, пише у документу поглавара Васељенске патријаршије, којим је 1219. Српска црква стекла самосталност.

Овај текст цитиран је у програму Сабора, уз редак приказ рукоположења Светог Саве за архиепископа са једне од икона из 17. века манастира Мораче. Програм је, како кажу у Епархији рашко-призренској у егзилу, добило 1.600 верника из целе Србије и РС, на који су присуствовали светој архијерејској литургији и саборском програму.

Литургију је служио рашчињени и из СПЦ искључени владика рашко-призренски Артемије са хорепископима, монаштвом, српским, грчким, руским и словачким свештеницима ове епархије. На свечаној академији говорило се о прошлости и садашњости СПЦ, њеном првом архиепископу и светитељу Светом Сави са жељом и поруком да „његов пример надахне, а молитве укрепе све у двоједној борби – за чистоту вере и Косово и Метохију“.

Гуслар Радован Шојић и Хор манастира преподобног Јустина Ћелијског из Барајева били су задужени за музички део програма, а цео сабор сниман је и са дрона.

– Лозница је данас Жича, она је данас оно што би Жича требало да буде – извор вере чисте, коју нам је оставио Свети Сава – поручио је у беседи после литургије хорепископ Максим.

Лозница је један од тридесетак манастира „катакомби“ ЕРП у егзилу који се ван граница Србије налазе од Украјине до Канаде. Црква-брвнара, која са падина Јелице бди над Чачком, освештана је пре седам година. Саграђена је по узору на Покајницу, а њени ктитори су чачански привредник Милоје Стевановић, познат и као писац Грешни Милоје и његова супруга Нада.

У „катакомби“, која је у време оснивања 2010, била дом црноречких монаха који су са владиком Артемијем напустили ЕРП, сада живи тридесетак монахиња са игуманијом мати Саром. Конак је премали за сестринство које расте и гради се нови. Монаси верују да манастир није потпун, ако нема своје монашко гробље.

Лозница га је добила 2018. од кад на њему почивају монахиње Агапија и Агрипина, као и Марија Мељкова, руски лингвиста и преводилац, велики пријатељ српског народа, која је несебично помагала и из Русије и у Србији, посебно на КиМ – Пећку патријаршију, ЕРП, па и ЕРП у егзилу. Последњу годину живота провела у катакомби у Лозници, где је, према сопственој жељи, сахрањена у призренској народној ношњи.

Извор:
ДАНАС