Одбијен предлог за притвор шесторици Срба ухапшених у Зубином Потоку

IMG-5653

Предлог Основног тужилаштва у Косовској Митровици за одређивање притвора шесторици Срба који су ухапшени у јучерашњој акцији Косовске полиције у Зубином Потоку, суд у том месту одбио је као неоснован.

Сва шесторица саслушаних, имали су видне повреде по лицу, негирају да су у саизвршилаштву извршили кривично дело спречавање службеног лица у вршењу службене дужности, а специјалне јединице Косовске полиције оптужили су за прекомерну употребу силе, наводећи да су их тукли након што су били везани, пише Коссев.

Након саслушања, тројица осумњичених су хоспитализована.

Основно тужилаштво у Митровици предложило је раније данас Основном суду у Митровици, огранак у Зубином Потоку, „меру одређивања притвора за шесторицу Срба, П.М, Д.Д, Т.М, М.М, И.М и М.О, који се сумњиче да су у саизвршилаштву извршили кривично дело спречавање службеног лица у вршењу службене дужности“.

У предлогу је наведено да су окривљена лица заједничким радњама око 9 часова ујутру употребом физичке силе, у селу Вараге, онемогућила кретање службених возила Косовске полиције.

Осумњичени су, како се наводи, употребили различита средства – камионе, гуме, металне предмете, дрвеће како би онемогућили службенике у вршењу сужбене дужности који су спроводили оперативни план за хапшење осумњичених лица за разна кривична дела.

Осумњичени су упозорени да ослободе пут, што они нису урадили чиме су извршили кривично дело ометање службеног лица у вршењу службене дужности, наведено је у предлогу.

У захтеву за одређивање притвора тужилац, Ибрахим Фејза, је као доказе навео извештај полиције од 28. маја и фото документацију која се састоји од 20 фотографија. Шесторица осумњичених, са приметним повредама негирали су тврдње тужилаштва и оптужили специјалну јединицу Косовске полиције за прекомерну употребу силе.

Окривљена лица су навела да су их специјалне јединице Косовске полиције ухапсили у кућном дворишту које се налазило на 150 до 200 метара од магистралног пута, иако их ни на који начин нису ометали у обављању њихових дужности. Како су изјавили, припадници полиције су упали у двориште са упереним пушкама и викали на њих на албанском језику.

Након што су легли на земљу, кажу да су их припадници полиције везали лисицама и почели да их туку. Навели су и да су осим њих физички напали и две женске особе које су биле присутне у дворишту имања.

Међу ухапшенима је и један члан локалног особља УНМИК-а, Д.Д, који је навео да је тог дана на терену био у склопу својих задужење, те да је на три језика поручио припадницима полиције да је члан УН особља и показао легитимацију.

Ипак, како је изјавио, полицајци су му рекли да легне на тло, након чега су му узели легитимацију из руке и почели да га туку.

Према сведочењима ухапшених лица, полиција је и након спровођења до полицијског возила, наставила да их туче у возилу.

Поред тога, изјавили су да су током хапшења били и вређани. Бранилац једног од окривљених, И.В. затражио је да се његовом брањенику одобри болничко лечење, с обзиром на повреде које је задобио и чињеницу да није данас могао да стоји током суђења.

Судија за претходни поступак Љиљана Стевановић одобрила је овај захтев.

Тројица хоспитализована

Тројица осумњичених који су саслушани данас тражили су да буду пребачени у болницу на лечење због тешког физичког стања.

Одлуком судије, одлучено је да се осумњичени хоспитализују након саслушања, а како јавља Радио Контакт плус они су око 19.30 пребачени у митровички КБЦ.

Током јучерашње акције ухапшено 20 полицајаца и 10 цивила

У изјави за КоССев, адвокат Небојша Влајић прецизирао је да је поводом јучерашње акције хапшења коју је спровела специјална јединица Косовске полиције ухапшено 20 осумњичених полицајаца и 10 цивила. Сва ова лица терете се за учешће у организованим криминалним групама, злоупотребу службеног положаја, подмићивање и кријумчарење робе.

Међутим, током акције, приведено је и 10 грађана који нису повезани са широм истрагом Полицијског инспектората Косова и Специјалног тужилаштва Косова и који се терете да су наводно спречавали службена лица у обављању службене дужности. Шесторица од ових других десет цивила су данас салушани и браниће се са слободе.

Подсећамо, у току дана је у Зубином Потоку ухапшена још једна припадница Косовске полиције, саопштио је данас ПИК.

Извор:
Н1ИНФО