Интервенција РОСУ и КПС на северу КиМ, Вучић наредио пуну борбену готовост војске и полиције

***

Новости

Припадници РОСУ упали су јутрос око шест сати ујутру на територију четири српске општине на северу Космета и том приликом ухапсиле 23 особе српске и бошњачке националности.

Најтеже је било у општини Зубин Поток, где су се специјалци бахатили и правили штету по приватним аутомобилима и правили селфије са оружјем.

РОСУ су пробиле све блокаде које је становништво поставило како не би могло да одведе ухапшене особе, и упутили су се ка јужном делу Косовске Митровице.

Ситуација у Косовској Митровици је мирна, али напета. Не чују се сирене, а град надлеће хеликоптер КФОР-а.


У акцији је учествовало око 200 припадника полицијских снага.

16:01 – ЈОШ ДВОЈИЦА РАЊЕНИХ ПРИМЉЕНА У КЦБ КМ, ЈЕДАН РУС

У Клиничко-болнички центар Косовска Митровица примљена су још два повређена лица са подручја општине Зубин поток, од којих је један руски држављанин.

Према речима заменика директора КБЦ-а Косовска Митровица др Златана Елека, примљен је руски држављанин Михаил Красношченко (63), радник УНМИК администрације који је на Косову 20-так година.

Он је задобио тешке повреде главе и лица и смештен је на Одељењу интензивне неге КЦБ Косовска Митровица где ће бити под 24-часовним праћењем.

Други повређени у акцији специјалних јединица РОСУ у Зубином потоку је Развигор Цветић (66), глувонема особа, који је повређен када је кренуо у продавницу.

Он је такође задобио тешке повреде главе и лица тако што је, како је навео др Елек, шутиран чизмама у пределу носа и десне орбиталне регије, ударан кундаком, а у пределу леђа шутиран чизмама од стране РОСУ специјалаца.

“Обојица су смештени у јединици интензивне неге и тренутно су на праћењу. Не знамо како ће се њихово стање даље развијати. Постоје тенденције да чак буду транспортовани у неку другу здравствену установу на територији Републике Србије”, рекао је Елек Танјугу.

Елек каже да имају информације да се у јужном делу Косовске Митровице налази још неколико грађана повређених у јутрошњем нападу јединица РОСУ, али не знају о каквим повредама се ради и да ли ће бити довежени у КБЦ.

Претходно су у КБЦ Косовска Митровица збринути Бобан Јанићијевић (43) и Раденко Миловановић (40), који су приликом акције РОСУ у Зубином потоку задобили повреде доњих есктремитета и њихово стање је стабилно.

15:51 – НА СЕВЕРУ КиМ УХАПШЕНО 28 ОСОБА, ОД ТОГА 19 ПОЛИЦАЈАЦА

У данашњој акцији на северу Косова и Метохије ЊСО (бивша РОСУ) је ухапсила 28 лица, од тога 19 полицајаца и девет грађана, изјавио председник Србије Александар Вучић на седници Скупштине Србије.

Он је у скупштинској расправи рекао да је од тих 19 полицајаца 11 Срба, седам Албанаца и један Бошњак.

Од тога, наводи, 12 је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге.

15:04 – УНМИК: ОСЛОБОЂЕН ПРИПАДНИК МИСИЈЕ РУСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Мисија Уједињених нација на Косову (УНМИК) саопштила је данас да је ослобођен један од два ухапшена припадника особља УН, руске националности, који је приведен док је обављао своју дужност.

То је наведено у саопштењу УНМИК-а достављеног Танјугу.

Раније данас та мисија је саопштила да „са великом забринутошћу прати данашњи развој ситуације на северу Косова, укључујући то што је Косовска полиција привела два припадника особља УН док су обављали своју дужност“.

Специјални представник Генералног секретара УН на Косову и шеф Унимка Захир Танин навео је да су два припадника особља УН ухапшена током акције косовске полиције на северу и затражио од Приштине њихово хитно ослобађање.

„Позивам све стране да се придржавају принципа владавине права и достојанства када је у питању живот и слобода свих и да помогну да се врати мир и безбедност на том подручју“, поручио је Танин.

14:37 – ДАЧИЋ ПРЕНЕО МИНИСТРИМА ВИШЕГРАДСКЕ ГРУПЕ И ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ОГОРЧЕЊЕ ЗБОГ НАПАДА НА КОСОВУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је на састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана у Братислави учесницима пренео забринутост Србије због догађаја на Косову и њену решеност да заштити свој народ уколико то буде потребно.

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, уз „велику забринутост и огорчење Србије због напада приштинских полицијских снага безбедности и специјалних јединица на север Косова“ Дачић је рекао да ЕУ и западни партнери „морају да предузму све мере да се косовске снаге безбедности што пре повуку са севера Косова“.

Фото Танјуг

14:36 – УНМИК: СА ВЕЛИКОМ ЗАБРИНУТОШЋУ ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ НА КОСОВУ

Мисија Унмик са великом забринутошћу прати данашњи развој ситуације на северу Косова, укључујући притвор за два припадника УН-а током обављања дужности, и захтева њихово хитно ослобађање, саопштено је из те организације.

„Оба члана особља су касније пребачена у болницу ради лечења повреда. Утвђујемо прецизне околности, у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену“, наводи се у саопштењу за медије.

Специјални представник генералног секретара и шеф Мисије УН на Косову Захир Танин позвао је на хитно ослобађање особља УН-а, додајуц́и да ц́е се „било каква штета нанета особљу УН сусрести са највишим степеном дипломатских и међународних правних одговора“.

„Позивам све стране да се придржавају принципа владавине права и достојанства за све, и да помогну да се врати мир и сигурност у том подручју“, навео је он.

13:15 – ПОВРЕЂЕНИ СРБИ СТАБИЛНО

Двојица Срба, рањених јутрос у Зубином потоку у пуцњави припадника косовске полиције, Бобан Јанићијевић (1976) и Раденко Миловановић (1979), који су примљени у КЦБ Косовска Митровица, стабилно су и ван животне опасности.

Јанићијевић је примљен са отвореним повредама леве потколенице, а Миловановић са затвореним повредама десне потколенице, рекао је Танјугу заменик директора КЦБ Косовска Митровица др Златан Елек.

Оба пацијента су, како је додао, у стабилном стању, и у току су дијагностички процеси.

“Имамо информације из Дома здравља Зубин поток да има доста грађана који су доживели лакше телесне повреде и податке да је начињена велика материјална штета на кућама и објектима у општини Зубин поток и на возилима која су била уредно паркирана поред пута”, рекао је Елек.

13:11 – ЉИМАЈ: АКЦИЈА НА СЕВЕРУ ЈЕ УДАРАЦ ОРГАНИЗОВАНОМ КРИМИНАЛУ

Заменик премијера тзв. Косова Фатмир Љимај изјавио је данас да акције Полиције Косова имају за циљ ударац мрежи организованог криминала, у коју су били укључени и неки полицијски званичници.

„Данас је полиција Косова имала акцију у неким регионима, укључујући и општине Звечан, Зубин Поток, Северну Митровицу, Јужну Митровицу, Србицу и Глоговац. Акција има за циљ ударац мрежи организованог криминала у који су били укључени и неки полицијски званичници“, написао је Љимај.

13:10 – ЧАУРЕ УЗ КОЛОВОЗ У МЕСТУ ВАРАГЕ

На путу Косовска Митровица-Зубин Поток у месту Вараге могу се наћи чауре крај коловоза.

12:52 – СНИМАК ПРОБИЈАЊА БАРИКАДЕ: УНИШТЕНА ВОЗИЛА СРБА КРАЈ ПУТА

Специјалци РОСУ уништили су возила Срба у селу Угљаре.

12:48 – МИРОВИЋ: УПАД РОСУ АКТ ТЕРОРИЗМА НА КиМ

Председник покрајинске владе Игор Мировић оценио је да је упад јединица РОСУ на север КиМ јасан акт тероризма и дивљачког насиља које одмах мора бити заустављено.

Мировић је у саопштењу навео да покрајинска влада даје сву неопходну подршку државним органима, председнику Србије, Савету за националну безбедност, органима војске и полиције, да све оно што у складу са Уставом и законом буде донето, у току данашњег и наредних дана, заиста буде и спроведено.

12:21 – БЕЧИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА ЗАУСТАВИ НАСИЉЕ НАД СРБИМА

Упад специјалних јединица РОСУ на север КиМ је још једна у низу акција усмерених на застрашивање и протеривање Срба, коју Албанци спроводе уз благослов својих ментора, оценио је председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић и позвао међународну заједницу да реагује и заустави насиље над Србима.

Бечић је у изјави Танјугу навео да је ужаснут и револтиран размерама насиља које такозване власти на Косову и Метохији испољавају према грађанима српске националности.

„Оправдавање бруталних напада на Србе изговором да је то борба против корупције, када долази од ратних злочинаца звучи апсурдно. Да ли је ико у стању да поверује да се осведочени терористи и криминалци Тачи и Харадинај боре против криминала“, упитао је Бечић.

Он је навео да је упад РОСУ на север и хапшења пример типичног насиља над Србима, са циљем њиховог протеривања, те истакао да је Београд више пута указивао да је безбедност Срба на КиМ озбиљно угрожена.

„Крајње је време да међународна заједница реагује и заустави насиље над Србима на Косову и Метохији, крајње је време и да се та иста међународна заједница коначно суочи са последицама свог деловања на овим просторима и својим грешкама из прошлости“, закључио је Бечић.

12:26 – ДОДИК: ПОКУШАЈ ДА СЕ ИСПРОВОЦИРА НОВИ ЕГЗОДУС СРБА

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је операција специјалних снага РОСУ озбиљан ударац на крхки мир на Косову и Метохији и да не може бити толерисана ни од нечега што се зове међународна заједница, која је присутна у овој јужној српској покрајини, преноси РТРС.

Наводи се да је Додик истакао да држава Србија има право да штити свој народ, који је остао незаштићен чак и од међународних снага које би требало да и њима, као и Албанцима на Косову и Метохији, гарантују безбједност.

„Образложења да је јутрошњи упад на север Косова и Метохије у функцији борбе против криминала су несувисла, јер да би се појединци привели правди не морате да дижете специјалне јединице са дугим цијевима које узнемире све становништво на Косову и Метохији“, казао је Додик.

Он је оценио посебно чудним образложење да су на тај начин хапшени припадници полиције.

„Они су могли бити ухапшени мирно на својим радним мјестима, ако је било основа за њихово хапшење. Зато је потпуно јасно да овђе није ријеч о борби против криминала. Ово је борба против останка Срба на Косову и Метохији и покушај да се испровоцира њихов нови егзодус“, рекао је Додик.

12:17 – РУСИЈА РЕАГОВАЛА НА УПАД РОСУ У СРПСКЕ ОПШТИНЕ

Министарство иностраних послова Русије назвало је упад косовско-албанских специјалних снага у српске општине и хапшење 13 Срба још једном у низу провокацијом Приштине.

Министарство иностраних послова Русије је позвало међународне покровитоље Приштине да уразуме косовско-албанске радикале и спрече даљу ескалацију конфликта.

(rs.sputniknews.com)

12:21 – БЕЧИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА ЗАУСТАВИ НАСИЉЕ НАД СРБИМА

Упад специјалних јединица РОСУ на север КиМ је још једна у низу акција усмерених на застрашивање и протеривање Срба, коју Албанци спроводе уз благослов својих ментора, оценио је председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић и позвао међународну заједницу да реагује и заустави насиље над Србима.

Бечић је у изјави Танјугу навео да је ужаснут и револтиран размерама насиља које такозване власти на Косову и Метохији испољавају према грађанима српске националности.

„Оправдавање бруталних напада на Србе изговором да је то борба против корупције, када долази од ратних злочинаца звучи апсурдно. Да ли је ико у стању да поверује да се осведочени терористи и криминалци Тачи и Харадинај боре против криминала“, упитао је Бечић.

Он је навео да је упад РОСУ на север и хапшења пример типичног насиља над Србима, са циљем њиховог протеривања, те истакао да је Београд више пута указивао да је безбедност Срба на КиМ озбиљно угрожена.

„Крајње је време да међународна заједница реагује и заустави насиље над Србима на Косову и Метохији, крајње је време и да се та иста међународна заједница коначно суочи са последицама свог деловања на овим просторима и својим грешкама из прошлости“, закључио је Бечић.

12:26 – ДОДИК: ПОКУШАЈ ДА СЕ ИСПРОВОЦИРА НОВИ ЕГЗОДУС СРБА

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је операција специјалних снага РОСУ озбиљан ударац на крхки мир на Косову и Метохији и да не може бити толерисана ни од нечега што се зове међународна заједница, која је присутна у овој јужној српској покрајини, преноси РТРС.

Наводи се да је Додик истакао да држава Србија има право да штити свој народ, који је остао незаштићен чак и од међународних снага које би требало да и њима, као и Албанцима на Косову и Метохији, гарантују безбједност.

„Образложења да је јутрошњи упад на север Косова и Метохије у функцији борбе против криминала су несувисла, јер да би се појединци привели правди не морате да дижете специјалне јединице са дугим цијевима које узнемире све становништво на Косову и Метохији“, казао је Додик.

Он је оценио посебно чудним образложење да су на тај начин хапшени припадници полиције.

„Они су могли бити ухапшени мирно на својим радним мјестима, ако је било основа за њихово хапшење. Зато је потпуно јасно да овђе није ријеч о борби против криминала. Ово је борба против останка Срба на Косову и Метохији и покушај да се испровоцира њихов нови егзодус“, рекао је Додик.

12:01 – РОСУ ПРЕТУКЛИ ОКО 100 СРБА

Специјалци Росу у Зубином Потоку брутално претукли око 100 локалних Срба пошто су пробили барикаде у месту Вараге. Према сазнањима Новости, полицајци су демолирали кафану „Радич поље“ у којој су кундацима тукли госте међу којима је било и стараца

11:59 – СНИМАК ПРИВЕДЕНОГ ИСПРЕД ПОЛИЦИЈСКОГ ИНСПЕКТОРАТА У ПРИШТИНИ

Косовска агенција Косовапрес објавила је на сајту и Јутјубу снимак једног од Срба ухапшених на северу, који су доведени у Приштину.

На снимку се види како једног од ухапшених изводе из зграде полицијског инспектората у Приштини у комби полиције у којем су косовски специјалци, након чега возило одлази одатле.

Приказано је и како спред зграде инспектората патролира полицајац с аутоматским наоружањем, а око зграде је још полицајаца, као и новинарске екипе.

11:55 – ЂУРИЋ: АЛБАНЦИ ЗОВУ НА РАЗГОВОР, А СРБЕ ТУКУ И ВЕЗУЈУ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Приштина, у оквиру наводне акције борбе против корупције, осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију, док Србе и Бошњаке „пребијају, везују и одводе као стоку“.

„Србе и Бошњаке пребијају, везују и одводе као стоку, док Приштина у оквиру наводне акције борбе против корупције осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију“, навео је Ђурић на свом налогу на Твитеру поводом упада јединица РОСУ на север КиМ.

11:54 – РАЊЕНИ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ ДОВЕЗЕНИ У БОЛНИЦУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Две особе рањене у Зубином потоку приликом акције специјалних јединица косовске полиције довезене су у Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, потврдио је Танјугу заменик директора КБЦ Косовска Митровица Златан Елек.

Они се тренутно налазе на пријемном хируршком одељењу КБЦ и у току је дијагностиковање, како би се утврдило о каквим повредама је реч, рекао је Елек.

Више информација знаће се након прегледа, а у КБЦ у овом тренутку имају информацију да је још једна особа повређена у Зубином потоку.

11:43 – ПРИПАДНИЦИ РОСУ СЕ ПОВУКЛИ ИЗ ЗУБИНОГ ПОТОКА

Како „Новости“ сазнају, припадници РОСУ повукли су се из Зубиног Потока и наставили пут ка јужном делу Косовске Митровице.

11:36 – КФОР: ЉУДИ ДА ОСТАНУ МИРНИ И ДА СЕ НЕ ПЛАШЕ

Командант КФОР-а италијански генерал Лоренцо Д’Адари је због ”политичке осетљивости тренутка” позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља.

”Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше”, стоји у званичном саопштењу КФОР-а, прослеђеном Танјугу.

Поводом ситуације на северу КиМ, КФОР саопштава да Косовска полиција спроводи полицијску операцију ”широм Косова”, на основу налога за хапшење које је издао Суд у Приштини у вези са истрагом о корупцији.

”КФОР потврдује да је ово само полицијска операција и да Косовске снаге безбедности или било које друге војне снаге нису распоредене на северу Косова”, стоји у саопштењу које је КФОР проследио Танјугу.

КФОР понавља да наставља да надгледа ситуацију и да је спреман да интервенише, уколико се то захтева, као трећи у линији одговорности, како би гарантовао сигурност за све Заједнице у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

11:29 – НАПАДНУТ НОВИНАР ТВ ПРВА КОД ЗУБИНОГ ПОТОКА

Новинар телевизије Прва Зоран Максимовић нападнут је код Зубиног Потокам где је у току акција косовске полиције.

Према информацијама те телевизије, припадници РОСУ зауставили су Максимовића, који је пошао у сусрет барикадама постављеним на магистралном путу према Зубином Потоку, и потом му оштетили аутомобил.

11:06 – У ЗУБИНОМ ПОТОКУ 120 ПРИПАДНИКА КПС, ПУЦАЛИ НА СРБЕ

Тренутно се у Зубином Потоку налази око 120 припадника тзв. косовске полиције, који су интензивно бацали шок-бомбе и испаљивали хице из ватреног оружја према ненаоружаним Србима, наводно у намери да их заплаше.

10:53 – ОКЛОПНА ВОЗИЛА ИДУ ПРЕМА ЈЕЗЕРУ ГАЗИВОДЕ

Специјалци РОСУ се у оклопним возилима крећу према језеру Газиводе.

10:51 – КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА: ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ РАЊЕН, НЕКОЛИКО ПОВРЕЂЕНО

Један косовски полицајац је рањен из ватреног оружја а неколико их је повређено „у кошкању“ приликом данашње акције на северу Косова, изјавио је агенцији Бета портпарол Косовске полиције Баки Кељани.

Кељани је рекао да ће коначне информације о томе бити познате на конференцији за новинаре коју ће полиција одржати након завршетка акције.

Он је оповргао информације појединих медија да хапшења на северу Косова имају везе са убиством Оливера Ивановића већ је навео да је у питање борба против организованог криминала.

Кељани је додао да је хапшења било истим поводом и у Глоговцу и у Србици.

10:48 – РОСУ НАСТАВИЛИ ПРЕМА ЗУБИНОМ ПОТОКУ, НАРОД НЕ ПРУЖА ОТПОР

Специјалци РОСУ наставили су према Зубином Потоку. Народ не пружа отпор, само гледају поред пута.

***

МЕДИЈИ О СИТУАЦИЈИ НА КИМ:

Јутрос од шест сати чуле су се сирене у четири општине на Северу Косова и Метохије, завијале су сат времена. У току су хапшења Срба на северу Косова и Метохије које спроводе шиптарски полицајци уз асистенцију њихових специјалних јединица РОСУ. Ухапшено је до сада више од пет Срба који раде у КПСу и грађана који су према саопштењу „косовске полиције“ били умешани у криминалне радње“ у Косовској Митровици, селу Рударе, Зубином потоку, Лепосавићу… Акцију хапшења „криминалаца, криминалних група и сарадника“ КПС и РОСУ спроводе широм Косова и Метохије од пет сати јутрос, јавили су шиптарски медији. Према Косовапресс-у, у акцији се траже и осумњичени за убиство „полицајца Енвера Зимберија и Оливера Ивановића“, док је са акцијом која се спроводи широм Косова и Метохије упозната и „косовска Управа царина“.
Вучић је наредио пуну приправност Војске Србије. Харадинај каже да је „акција на северу само за спровођење закона и ништа друго“.

***

На КиМ приведено 13 особа до сада, КФОР одбија да се умеша

28. мај 2019. КМ новине

Акцији коју је јутрос започела шиптарска полиција на Косову и Метохији још увек се не смирује.

BAAE

У операцији која је почела око 5 сати јутрос, под сумњом за организовани криминал у четири општине на северу Косова и Метохије приведено је 13 особа јавља „Kосооапресс „.

Сирене за узбуну које Срби на северу КиМ користе ради хитног окупљања, активиране су око 6 часова, али се грађани нису одазвали знајући да је у питању хаос који координисано спроводе шиптарски сепаратисти под контролом Харадинаја, његов коалициони партнер у Београду Александар Вучић и њихов заједнички ментор ЕУ, односно земље Квинте (Енглеска, Немачка, Италија, Француска и САД).

КФОР-а је саопштио да се ради о „полицијској акцији упереној против криминала“ и да се они неће мешати у то.

Из центра косовских сепаратиста јављено је да је акција „резултат вишемесечне истраге“ и да нема везе са убиством Оливера Ивановића и полицајца Зумберија из 2011. године.

Према доступним информацијама Срби су поставили барикаде у Косовској Митровици и испред Зубиног Потока где је дошло до пуцњаве и за сада се зна да су рањена четири припадника такозване „косовске полиције“ који су учествовали у акцији хапшења Срба.

***

Нови успех шиптарских “градоначелника“ – у току хапшења Срба

Фото: Архива КМ Новине

У овом тренутку се чују сирене за узбуну у Косовској Митровици и Звечану које завијају већ близу пола сата.

Према првим сазнањима у току су хапшења Срба на северу Косова и Метохије које спроводе шиптарски полицајци уз асистенцију њихових специјалних јединица РОСУ. Оне су јутрос рано упале у насеље звано Бошњачка махала и у згради званој „Београђанка“ ухапсили једног припадника такозване „косовске полиције“ српске националности.

Хапшења су и у осталим деловима на северу КиМ – у Зубином Потоку ухапшен је још један припадника такозване „косовске полиције“, Србин.

Сирене за ваздушну опасност и даље се чују у северном делу Косовске Митровице и Звечану. Оне пре свега уносе немир и забуну међу српско становништво. Зна се да су учешћем на шиптарским квази-изборима представници „Српске листе“ поновили своју одлучност да учествују у издаји и да активно помажу стварање шиптарске државе. Гушење српског утицаја и веза са главним градом, Београдом, додатно је охрабрило Шиптаре да предузму акције против Срба на северу покрајине. Због тога је нејасно шта се од народа захтева када се такве акције спроводе уз њихову и уз сагласност и пристанак свих служби на чијем су челу Срби а функционишу у оквиру шиптарског сепаратисичког система.

По свему судећи узбуњивање народа треба да опере Вучићеве Србе од издаје и да их прикаже у супротном светлу, као некакве заштитинике. Уколико неко жели да заштити Србе на северу КиМ, који су без издаје Београда све то годинама чинили сами, он треба да учини само једно – да напусти шиптарске квази-институције! А хоће ли то да ураде? Готово немогуће својом вољом, зато народ који то зна већ је одавно престао да се обазире на сирене и не одазива се лажним позивима ни издалека у броју у коме би то било да је одбрана искрена као пре наметања шиптарских градоначелника и Вучићеве издајничке политике.

Укупан осећај и уверење Срба са КиМ јесте да је јутрошња акција још једна у низу договорених између српских власти из Београда и издајника на терену, пре свега из „Српске листе“ која у коалицији са Рамушем Харадинајем одржава сепаратистичку власт.

КМ НОВИНЕ

РОСУ ухапсио пет особа на северу КиМ, Вучић наредио пуну борбену готовост Војске

У северној Косовској Митровици зачуле су се сирене за узбуну. Јединице РОСУ упале на територију све четири српске општине на северу КиМ. Ухапшено пет особа под сумњом да су умешане у организовани криминал. Председник Србије Александар Вучић наредио стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости. Специјалне и посебне јединице МУП-а у пуној су приправности, сазнаје РТС.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су јединице РОСУ, јутрос око шест сати, наоружане до зуба, упале на север КиМ са циљем да застраше и изазову панику уз хапшења која је претходних дана најављивао председник Александар Вучић. Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична. Према незваничним информацијама из косовске полиције, ухапшено пет особа под сумњом да су умешане у организовани криминал. ТВ Мост јавља да је ухапшен један припадник КПС-а српске националности у насељу Бошњачка махала, у згради званој „Београђанка“. Такође, у Зубином Потоку ухапшен је припадник КПС-а српске националности.

Марко Ђурић истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте. Директор Канцеларије за КиМ, каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спречи. Оцењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине. Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији. Велики број грађана окупио се на главном тргу у Косовској Митровици.

Дипломатске активности

Србија је покренула интензивне дипломатске активности, сазнаје РТС. Западним силама је упућена молба да обуздају албанске марионете и стављено је до знања да Србија неће дозволити етничко чишћење на Космету. Од савезника, Русије и Кине, очекује се свака врста помоћи.

РТС

Север Косова: Ухапшени полицајци, грађани, сумњиче се као део организоване криминалне групе

фото: KoSSev

Огласила се саопштењем Косовска полиција:

„Данас је у сарадњи Косовске полиције и Полицијског инспектората Косова, као и других релевантних јединица, на основу налога Основног суда у Приштини извршена операција која је за резултат имала хапшење неких полицијских званичника и неких грађана.

Овој операцији петходнила је вишемесечна истрага ПИК-а и Косовске полиције предвођене Специјалним тужилаштвом Косова која је резултирала сумњом о укључености неких полицијских званичника и неких грађана у учешће и организовање криминалне групе, у вези са другим кривичним делима кријумчарење робе и злоупотреба службеног положаја, давање мита итд.

Упркос оружаном отпору у Северној Митровици, полицијска акција се наставила, укључујући хапшења и контролисање неких локација што је резултирало конфискацијом релевантних доказа као и дугих цеви“.

07:45 – После дуже од сат времена сирене су престале да завијају у Косовској Митровици.

Подсетимо, непријатан и гласан звук пробудио је грађане Косовске Митровице јутрос нешто пре пола седам.

Из полиције региона Север и даље нема званичне потврде о полицијској акцији која се од раних јутарњих часова дешава у више општина на Северу Косова и Меотхије. На градском тргу окупљено је неколико десетина грађана, махом запослених у институцијама, а међу њима су биле и старешине градског храма Св. Димитрије. Ту је такође и заменик косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић, који, међутим, није желео да да званичну изјаву о томе шта се дешава и замолио је нашу екипу да не снимамо.

07:40 – Полицијска возила виђена су и у Лепосавићу

07:15 – Сирене су почеле да завијају и у Зубином Потоку, од пре два минута.

Такође, према незваничним информацијама са терена, запаљене су и гуме у близини Варага.

Истовремено на другој страни, већи број полицијских возила из правца Приштина – Косовска Митровица, прошао је путем ка Косовској Митровици, јавља наш новинар који је ову колону затекао између Вучитрна и Јужне Митровице. Истовремено, из супротног правца, под ротацијом прошао је један комби и једно обично полицијско возило. У Косовској полицији региона Север и даље немају званичне информације о томе шта се на Северу догађа већ сат времена.

07:04 – У току је полицијска акција у Бошњачкој махали, али и завијање сирене од нешто пре 06:30. Сирене завијају већ дуже од пола сата.

Косовски медији – Kallxo, јављају да се ради о „огромној акцији на Северу Митровице против кријумчарења“ и видео прилогом прати ове догађаје. Међутим, у косовској полицији региона Север, још увек немају званичне информације о томе шта се догађа упркос више покушаја да добијемо потврду током ових пола сата.

Према незваничним информацијама, за сада, акција се спроводи на најмање две локације на Северу Косова – Косовској Митровици и општини Звечан. У Бошњачкој махали припадници Косовске полиције налазе се код зграде познате као Београђанка.

Тренутно је у овом делу града, поред саме зграде мирно.

Ово је слична ситуација, када је завијање сирене у питању на дужи временски период у раним јутарњим часовима – из новембра месеца прошле године када је Косовска полиција изводила акцију хапшења у згради Греј и ухапсила лица осумњичена за умешаност у убиство Оливера Ивановића.

Нов звук сирене, које подсећа на завијање људског гласа, чуло се на кратко и током јучерашњег дана.

ИЗВОР: KoSSev

Ухапшена два припадника КПС а у Рудару

Како Радио Косовска Митровица сазнаје јаке снаге специјалних јединица Косовских безбедносних снага, јутрос су у месту Рударе у општини Звечан ухапсили двојицу припадника КПС Звездана Спасојевића и Дејана Спасојевића.

Овом је претходило, како сазнајем, хапшење још једног припадника КПС у Косовској Митровици.

Извор: Радио Косовска Митровица

КОХА је објавила вест у којој преноси речи „директора Канцеларије за Косово у Влади Србије“ који је за РТС изјавио да је „у име председника Србије Александар Вучић тражио од међународних представника да зауставе акцију Приштине“.

 08:17 Вучић је наредио српској војсци да буде у стању ратне приправности након интервенције полиције на северу. Приликом серије хапшења и један полицајац повређен, преноси Коха.нет. Према српским медијима, и специјалне јединице МУП-а Србије су у стању приправности.

08:15 Према неким изворима Коха.нет, који нису потврђени од стране званичника, полицајац је повријеђен у овој акцији, и да је његово стање стабилно.

ПОТВРЂЕНО: „Виши полицијски и гранични службеници ухапшени су у Зубином Потоку“ јавила је КосоваПресс. Такође се сазнаје да је још један полицајац повређен у пуцњави у Зубином Потоку, а указана му је помоћ у Дому здравља Зубин Поток.

08:04 Полиција у акцији на северу има оружани отпор 
Косовска полиција саопштила је да „у сарадњи са полицијским инспекторатом спроводи операцију на северу земље која је резултирала затварањем неколико полицајаца и грађана“.

Према саопштењу полиције, „овој операцији претходила је једномесечна истрага КПИ, КП предвођена Специјалним тужилаштвом, што је резултирало основаном сумњом да су неки полицајци и неки грађани учествовали у кривичним делима: „Кријумчарење робе“, „Злоупотреба службеног положаја“, „Мито“, „Забрањена трговина“ итд.

Полиција је саопштила да је имала оружани отпор у северној Митровици, али операција се наставила, „укључујући хапшење и контролу неких локација“ а „сакупили су и доказе на терену, укључујући дуго оружје“.

„Косовска полиција, у сарадњи са судством, Полицијски инспекторат остаје посвећена испуњавању својих законских обавеза и одговорности у циљу одржавања јавног реда и мира, спречавања незаконитих активности, без обзира на учешће особа у у таквим кривичним предметима“, наводи се у саопштењу.

Према Косовапрессу, до сада је ухапшено најмање пет особа. Такође се наводи да се у акцији траже и осумњичени за убиство полицајца Енвера Зимберија и Оливера Ивановића. Полиција је најавила да ће за детаље објавити касније данас.

***

Командир полиције ухапшен у Зубином Потоку, Срби блокирали пут
08:43

Према изворима КОХА.нет, током акције која се одвија на северу земље, заповедник Косовске полиције у Зубином Потоку, који је српске националности, ухапшен је.

Међутим, око 100 српских становника окупило се и блокирало пут за Митровицу, што је онемогућило транспорт, каже Косовапресс.

Пут је блокиран возилима и камионима.

Косовска полиција и царина покренули су широку акцију

8:53 Извори Коха.нет у полицији и царини открили су јее јутрос од 5 часова почела акција широм Косова и Метохије – хапшење људи који су „према истрагама које су спровели извршили криминалне радње“. „У многим деловима земље, укључујући и север, има много хапшења“, рекли су извори.

Косова прес, хапшења у Косовској Митровици

Харадинај: Акција на северу само за спровођење закона и ништа друго

Огласио се и Рамуш Харадинај званично, да објасни полицијску акцију на северу КиМ, додавши да се исте радње одвијају на територији целог Косова и Метохије.

Он је рекао да је „ова акција усмерена на појединце који се баве кријумчарењем, организованим криминалом и другим кривичним делима“. Он тврди да се ради „о спровођењу закона и ништа друго“ и „позива Србе на северу да остану мирни и да поштују закон“. Према његовим речима, нека лица која су била укључена у ове радње су царински службеници, полицајци, али обични грађани, објавила је KosovaPress.

Акција на северу је потврђена од стране „Царине Косова“

Према саопштењу за штампу након неколико месеци истраге, јуче је кренула акција за хапшење особа осумњичених за злоупотребу службене дужности и криминала.
„Ухапшена лица су четири цариника и седам цивила. Акција траје. За остале детаље ћемо вас обавестити током дана“, наводи се у саопштењу за албанске медије.

***

ПРИТВОРЕНО 30 лица, углавном полицијских службеника, три полицајца КПС рањена

Косова прес, барикада на путу

Специјалне јединице Косовске полиције предузеле су акцију у којој је ухапшено и притворено 30 особа, углавном униформисаних српских полицајаца на Косову, јављају шиптарски медији.
Међу ухапшенима су и албански полицајци и „албански и српски кријумчари“, а како кажу – „паралелне структуре су активирале окупљање Срба који се противе полицији“, оружјем су повређена три албанска полицајца, један је рањен у кичму, у тешком је стању и налази се на хирургији, други има повреду носа и на одељењу ОРЛ, а трећег је огребао метак кад је „погодио торбицу коју је носио на себи“.

Представници „шиптарских институција“ – „оштро осуђују насиље над косовском полицијом од стране наоружаних група и појединаца које до сада није било“ и захтевају да се „пронађу и приведу правди“.

„ДЕВЕТ УХАПШЕНИХ НА СЕВЕРУ одведено у Приштину“

фото: Косова прес

Девет полицајаца ухапшених на северу доведено је у Приштину, тачније у зграду Полицијског инспектората Косова.
Од раних јутарњих сати на северу траје акција за хапшење полицајаца који су учествовали у криминалним радњама.

***

„ВЛАДАВИНА ПРАВА“

Огласио је на фејсбуку и Кадри Весели који тврди да „држава треба да гарантује владавину права на целој територији“. Он је нагласио да нико неће избећи правди, „укључујући оне који су злоупотребили положај ношењем униформи и позицијама на државним функцијама“. Он је честитао „полицајцима на храбрости и доказаном професионализму“ и пожелео повређенима брз опоравак.

Весели је позвао Србе да буду мирни и избегну „пропаганду у циљу инструментализације акције јавног реда у политичке сврхе“, јер је сваки становник КиМ „угрожен присуством организованог криминала“.
„Уверавам да је Република Косово држава свих њених грађана, без обзира на етничку припадност и веру, и остаје озбиљно посвећена заштити права и интереса свих својих грађана где год они живе“, преноси КосоваПресс.

***

ФБ Глас Косова и Метохије

+сара+

Малтретирање Срба од стране Екумениста, Нато окупатора, шиптараи издајничких власти у Београду. Још да наиђе куче да нас шутира

———-

28.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Извор:
ФЕЈСБУКРЕПОРТЕР