Бошњачко национално веће тражи за Санџак устав, гувернера, владу, полицију и – север Црне Горе

2829072

ТРАЖЕ И ДА ЕУ ОСНУЈЕ `СПЕЦИЈАЛНИ КОМИТЕТ` ЗА СПОРОВЕ СА БЕОГРАДОМ И ПОДГОРИЦОМ

* БНВ објавило да ће Албанцима, Бошњацима, Црногорима и Србима признати статусконститутивних народа

* ФАКТИ: Да овај „пас“ овако лаје – то се морало знати унапред. Кључно питање је: ко га је пустио са ланца баш сада? Усред протеста по Србији  и друге берлинске рунде у Паризу? Питања су наравно: и ко је од странаца у овоме учествовао и како им се омаче да од БиХ, „Косова“ и Албаније не затраже ни квадратни метар територије?

БОШЊАЧКО национално веће је данас објавило иницијативу којом тражи специјални статус за ову регију у Србији, који би подразумевао Устав у чијој би изради учествовали стручњаци Европске уније.

О питањима из своје надлежности Санџак ће доносити законе и друга општа акта, а Албанцима, Бошњацима, Црногорима и Србима, био би признат статус конститутивних народа, каже се у Иницијативи и додаје ће ова регија имати скупштину, гувернера, владу, полицију и судство.

„Први избори за ове органе одржаће се под надзором ОУН, Европске уније и ОЕБС-а, а сви спорови о специјалном статусу коначно ће се решавати у оквиру Специјалног комитета за Санџак Европске уније“, каже се у документу и додаје да ће Санџак бити трајно демилитаризован, под надзором ОУН и Европске уније.

То, по овој иницијативи, подразумева да власти Србије у року од 30 дана од успостављања специјалног статуса повуку све војне ефективе са подручја Санџака, као и полицијске снаге које премашују потребе нормалних околности, док би контролу граница Санџака вршиле међународне снаге.

Територија Санџака на којој се успоставља специјални статус обухвата подручја садашњих општина: Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје, закључује се у Иницијативи коју је Бошњачко национално веће данас објавило.

Извор:
ФАКТИ