Раскол међу украјинским расколницима: Филарет не признаје ни ПЦУ ни Вартоломејев томос

filaret

СЕБЕ И ДАЉЕ СМАТРА `ПАТРИЈАРХОМ` И ТВРДИ ДА ЊЕГОВА `КИЈЕВСКА ПАТРИЈАРШИЈА` И ДАЉЕ ПОСТОЈИ

* Филарет Цариградску патријаршију чак оптужује да је преварила све који су ушли у „нову цркву“: „Добили смо аутокефалну цркву по називу, али је она суштински зависна од Цариградфске патријаршије. Да само знали шта пише у томосу – не бисмо га прихватили“

___________________________________________________________________________

РАСКОЛНИК Филарет Денисенко, бивши поглавар неканонске „Кијевске патријаршије“, одбио је да потпише статут „нове Православне цркве Украјине“.

Ово је открио `митрополит` Епихан Думенко, „предстојатељ“  ПЦУ у које је у Цариградски патријарх Вартоломеј ујединио украјинске расколнике.

По његовим речима, чланови `синода` ПЦУ покушали су да убеде Филарета да потпише „упркос свему“.

Раније је било објављено да је „Кијевска пастријаршија“ учествовала у конституисању ПЦУ, па је потпуно нејасно да ли Филаретово одбијање значи да се унутар расколничке ПЦУ десио нови раскол, па ће „Кијевска пастријаршија“ са својим присталицама напустити „ту сдтруктуру“ или `Филаретови верници остају у ПЦУ, а само он мути воду.

Индикативно је да је Епифан Филарета назвао „Светошћу“ иако је лажни `патријарх` претходно изјавио да његова „патријаршија“ и даље постоји и да је нико није брисао из државног регистра верских организација.

Још је додао: да је он (Филарет) требало да дође на чело ПЦУ и да се  „Православна црква Украјине се поделила зато што је Епифан изневерио договоре постигнуте у време одржавања сабора уједињења.

Епифана је критиковао и што му се чак ни телефонски не јавља.

Критиковао је и од Вартоломеја добијени „томос о аутокефалности“ који ПЦУ потчињава Цариградској патријаршији и сужава њену јурисдикцију саммо на територију Украјине.

Филарет Цариградску патријаршију чак оптужује да је преварила све који су ушли у „нову цркву“:

„Добили смо аутокефалну цркву по називу, али је она суштински зависна од Цариградфске патријаршије. Да само знали шта пише у томосу – не бисмо га прихватили“.

Филарет не `бљује ватру` без разлога.

Томос ПЦУ одузима све епархије изван Украјине. Чак је лишава права да сама прави „свето миро“.

„Ако и миро морамо добијати из Цариграда – онда смо заиста зависни!“ – оценио је Филарет.

Руска православна црква, као и са њом повезана канонска Украјинска православна црква, и томос и „сабор уједињења“ (расколника) сматрају – ништавним…

Досад ни једна помесна православна црква није признала ПЦУ.

Извор:
ФАКТИ