Криминал као препорука: Влада Црне Горе именовала Харадинајевог савјетника за конзула у Гњилану!

haradinaj-620x350

Почасни конзул Црне Горе у Гњилану биће Газменд Абраши, одлучила је Влада Црне на јучерашњој сједници. Влада ЦГ и њен предсједник су на ту функцију именовали савјетника премијера Косова* Рамуша Харадинаја, Газменд Абрашија, који по писању штампе има бурну криминалну прошлост. Међутим, то није спријечило Марковића и лидера ДПС-а да именују Абрашија.

Према писању „Телеграфа“ све до 2014. године Абраши се није бавио политиком, али 11. маја приступа „Алијанси“ свог великог пријатеља Рамуша Харадинаја.

– Сматрам да у сарадњи са Харадинајем могу више да допринесем економији на Косову, јер сам већ 25 година бизнисмен који помаже економски развој ове земље – рекао је Абраши тада.

Он је био заступник српских фирми на Косову и Метохији, а покушао је и да постане власник једне од њих  – „Фрикома“. Тако би, као продужена рука Рамуша Харадинаја, директно пословао у Србији.

Газменд је син Азиза Абрашија, дугогодишњег и последњег директора Рударско-металуршко-хемијског комбината олова и цинка „Трепча“, који је због малверзација у југословенском гиганту 1989. године био у затвору.

За разлику од оца, Газменд се трудио да последњих 25 година изгради чисто име у пословном свету, као један од најистакнутијих косовских бизнисмена.

Међутим, мрљу на „беспрекорну“ каријеру ставља случај са приватизацијом хотела „Гранд“ у Приштини.

Према наводима ЕУЛЕКС-а, Абраши је, заједно са Дином Асанијем, директором косовске Агенције за приватизацију, тражио мито од четири милиона евра како би се приватизација хотела одвијала несметано.

Абраши је негирао све наводе ЕУЛЕКС-а, али су они остали забележени у документарном филму „11 ножева“, снимљеном након спорног самоубиства Абрашијевог партнера Дина Асанија.

Ово није једини случај у тражењу мита за приватизацију за који су њих двојица сумњичени.

Абраши је био и кандидат за градоначелника Приштине испред Харадинајеве „Алијансе“.

Извор:
ИН4С