Симбол нељудскости међународне заједнице: Обележено 27 година од страдања 12 беба

spomenik12beba

На Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос и положено цвеће поводом обележавања 27 година од страдања 12 беба у Клиничком центру због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дејстава, а ни ваздушним путем јер је на снази била забрана Савета безбедности УН за летове изнад БиХ.

Секретар Удружења „12 беба“ Жељка Тубић поручила је да се никада никоме у свету не сме поновити злочин који се десио приликом трагичне смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника.

Тубићева је истакла да ће звездице увек сијати и да ће живети сећање на њих.

– Страдање наших 12 звездица треба да им буде опомена за све будуће поступке – истакла је Тубићева, обраћајући се код спомен – обележја „Живот“ у центру Бањалуке поводом обележавања 27 година од трагичне смрти 12 бањалучких беба.

Академик Михајло Вукас изјавио је да би 12 бањалучких беба данас било живо да на Дрини није заустављен конвој хуманитарне помоћи са лековима и кисеоником, који је 1992. године предводио из Гетеборга до Београда.

Након овог догађаја питао сам особу која је за то била одговорна: “Зашто децу?”, а одговор је био: “Нису наша” – рекао је Вукас код спомен-обележја “Живот”.

Он није желео да открије идентитет особе која му је то рекла.

Вукас, који је пензионисани торакални хирург из Гетеборга, рекао је да је дошао у Бањалуку да од мајки ових беба тражи опроштај након 27 година.

– Нисам стигао да посао завршим и кисеоник допратим до Бањалуке преко Дрине. То је моја грешка и моја рана због које и данас патим. Мајке, молим вас за опроштај – рекао је Вукас који је као хирург радио 46 година.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је због комплексног уређења у БиХ тренутно немогуће да Република Српска тужи УН због ратног злочина почињеног над 12 бањалучких беба 1992. године.

– У овим комплексним односима Бошњаци сигурно не би дозволили да се тужи Савет безбедности УН, тако да је то у овом моменту немогуће, али би требало да се одреди суд који би био надлежан да процесуира одговорне – рекао је Којић новинарима, преноси Српскаинфо.

Он је подсетио да није тужена ни Хрватска за агресију коју је урадила тада према БиХ и Републици Српској.

Којић је подсетио да је Републички центар радио истраживање у вези са страдањем 12 беба и да су дошли до закључака да у овом случају није једина одговорност Савета безбедности УН.

Савет безбедности је увео забрану лета и то није спорно, али забрана лета није била из Сарајева, Загреба или из било које друге земље света. Да је тада постојала воља, могао се допремити кисеоник у Клинички центар Бањалука – истакао је Којић.

Венце код спомен – обележја „Живот“ у центру Бањалуке положиле су мајке 12 умрлих беба, изасланик српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Венце су положили и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Универзитетског клиничког центра Републике Српске, делегације Републичке и Градске организације породица погинулих, Савеза логораша и Савеза удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Удружења жена жртава рата РС, представници теренске канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци, те делегација Црвеног крста РС.

УН забранио међународне летове

Подсећамо да су одлуком Савета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је, након овог трагичног догађаја, пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је уследила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цели живот.

Извор:
МАГАЦИН