КоССев: Ово су били први избори на северу КиМ на којима није било могуће гласање са српским документима

glas-kutija

Гласању на данашњим ванредним изборима за градоначелнике ипак је могуће приступити само са косовским личним картама, саопштила је на конференцији за медије председавајућа Централне изборне комисије, Ваљдете Дака, преноси Индексонлине. Исте информације, добила је наша редакција на терену.

На јучерашњој конференцији коалиције невладиних организација која посматра изборе, Демократија на делу, саопштено је да ће бити дозвољено гласање са српским личним картама. Међутим, из исте коалиције данас одбијају да коментаришу ове наводе.

Срђан Милојевић, представник локалне АЦДЦ у коалицији Демократија на делу, за КоССев наводи да, упркос јучерашњим најавама, данас не може да одговори на питање да ли је могуће гласати са српским личним картама, будући да је то „политичко питање“.

Да ипак није могуће гласати са српским документима рекао је и у разговору са шефом мисије ОЕБС на Косову, Јаном Братуом, менаџер бирачког центра у основној школи Свети Сава, директор школе Милорад Јовановић. Он је нагласио да јесте било проблема са бирачима који не поседују косовску документацију јер је, како је објаснио, могуће гласати само са косовским личним картама.

Уз то је додао и да има бирача који имају косовска документа, али који нису уписани у бирачки списак.

Ово су трећи косовски избори у општинама на Северу, али први на којима бирачко право није могуће остварити са српским идентификационим документима.

Извор:
НСПМ