Елфети Весели десет година затвора; Сакиб Халиловић особођен кривице

Screen Shot

Првостепеном пресудом, Суд БиХ осудио је Елфету Весели на 10 година затвора због монструозног убиства дванестогодишњег дјечака Слободана Стојановића у љето 1992. године у селу Бајрићи – код Зворника.

Њеног надређеног – командира некадашњег Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље и Каменица – Сакиба Халиловића Кибета – судско вијеће ослободило је командне одговорности за овај злочин.

Стижу и прве реакције из Српске – још једна срамна пресуда Суда БиХ у којој се ратни злочини против Срба настоје минимизирати и приказати као инциденти.

Женa „монструм“ – крива је! Но првостепена казна, као награда! 10 година за монструозно убиство дванаестогодишњака. Заклала га је, потом „овјерила“ из ватреног оружја. Иживљавала се – исцртавајући крст на његовим грудима и чинећи друге монструозности – тако су говорили свједоци.

Повреде на обдукованом тијелу потврдио и вјештак медицинске струке Зоран Станковић. Али, за судско вијеће дјечака Слободана, Веселијева је убила из ватреног оружја.

Пресуђивало је Вијеће, као и у осталим спорадичним предметима против Бошњачких злочинаца и према блажем, кривичном закону СФРЈ у којем је максимална казна 15 година. И процијенило да је за Елфетин, у судници “правнички” модификован злочин, над недужним дјететом, довољно 10 година затвора с тим да се у казну урачунава и притвор у БиХ од марта 2017. године, као и екстрадициони у Швајцарској од септембра 2016. године. За разлику од Веселијеве, која ће правоснажну пресуду „сачекати“ у притвору, а он је данас продужен за још девет мјесеци, њен ратни претпостављени – Сакиб Халиловић Кибе одшетао је у сарајевску „слободу“. Доказано је да је командовао Диверзантским водом. Доказано је и да је знао за премлаћивање и злостављање дјечака, прије него је ликвидиран!

Да је чак био и свједок те тортуре. Но, ето није крив што убисто није спријечио или што Веселијеву није казнио!

Бар тако тврди судско Вијеће! У правничкој „вратоломији“, предсједавајући Дарко Самарџић „тражио“ је замјерке у блажем кривичном закону, који Халиловићево ратно „нечињење и неспријечавање злочина“ не дефинише на начин како је то у оптужници написано.

Више правде Тужилаштво ће тражити пред другостепеним Вијећем. Жалбу је најавила и адвокат Веселијеве, Мирна Делалић. Заједно са одбраном Сакиба Халиловића, а уз помоћ инструисаних свједока који су, признало је то и Вијеће – свјесно мијењали исказе, Делалићева је негирала припадност Диверзантском воду
и Халиловића и Веселијеве.

Извор:
РТРС