Опет манипулација подацима од стране Министарства финансија

Bosko

Аутор: Бошко Мијатовић

Јуче је Министарство финансија славодобитно објавило “податке” о брзом смањењу учешћа јавног дуга Србије у БДП-у – наводно са 57,9% на крају 2017, на 53,8% крајем 2018. и на 50,9% крајем марта 2019. године. Изгледа добро, али има једну ману: није истинито.

Да би се израчунало ово учешће, потребно је располагати са подацима о БДП-у Србије, који за 2018. и 2019. не постоје јер се обрачунавају касније. Стога су “експерти” из МФ-а једноставно проценили из главе те БДП-е и са њима поделили познате износе јавног дуга, па добили лепо смањење. Али, проблем је што су “процене” БДП-а превисоске и зато нереалне, па је и учешће јавног дуга вештачки смањено у односу на стварно. Да не мучим читаоце бројкама и аритметиком, навешћу само да ови “процењени” БДП-и у еврима Министарства финансија дају “процењени” раст од 6,7% у 2018. и 7,5% у 2019. години, што је на нивоу кинеског раста последњих година и далеко изнад српског.

Прошле године је, према флеш процени Републичког завода за статистику, реални раст БДП-а био 4,4%, и то првенствeно захваљујући опоравку пољопривреде после изузетно лоше 2017, док је у првом кварталу 2019. раст био само 2,3%, према истом извору. Другим речима, учешће јавног дуга у БДП-у је веће него што приказује Министарство финансија.

Значи, ради се о чистој манипулацији, или, српски речено, о лагању. Државна власт толико лаже да смо се на то готово навикли и чак престали да их хватамо у лажи, као узалудном послу. Јер, медији су углавном под њиховом контролом. Али, треба се понекад подсетити чињеница.

Извор:
СРБИЈА И СВЕТ