Француска: Група интелектуалаца покренула петицију са циљем да преиспита одлуку владе о признању независности „Косова“

zastave-francuska-srbija_660x330

Интелектуалци Француске покренули су петицију којом ће покушати да натерају Владу те земље да преиспита одлуку из 2008. године о признању „марионетске државе Косово“, јавио је „Спутњик“.

Петицију су, како се наводи, покренули историчар и политиколог Алексис Труд и драмски писац Пол Антоан, а подржао ју је Комитет изузетних личности, који, између осталих, чине пуковник Жак Огар, адвокат француско-јеврејског поријекла Жил Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон и политиколог, стручњак за међународне односе Александар дел Вал.

Њихов циљ је да пре доласка председника Србије Александра Вучића у Париз на другу рунду преговора о покретању дијалога Београда и Приштине, прикупе 100.000 потписа, како кажу, правдољубивих Француза и Срба који би натерали Скупштину и Владу Француске да повуку одлуку о признању такозваног Косова.

„Косово је срце српске цивилизације, у том региону развијена је основа српске државе. На Косову су у 13. и 14. веку подигнути украси православне културе и духовности, манастири, драгоцени чувари светих списа, средњовековне уметности и историјског памћења српског народа. Четири манастира налазе се на листи светске културне баштине и на попису угрожених споменика Унеска“, наводи се у петицији.

Посебно је истакнуто да је Резолуцијом 1244 УН потврђен суверенитет и територијални интегритет Србије, да је Косово и Метохија аутономна покрајина, а све избеглице и расељена лица имају право на повратак.

Аутори петиције откривају француској јавности да је терористичка ОВК са те територије протерала 20 одсто становништва, чак 240.000 Срба, уништила више од 150 православних цркава и манастира, што је, како кажу, губитак наслеђа не само за српску културу, већ и за цело хришћанство.

За непуна 24 часа петицију, у којој се подсећа да Косово нису прихватиле важне међународне организације, Унеско и Интерпол, потписало је више од 35.000 људи.

У петицији је истакнуто да је више од десет земаља одлучило да преиспита и повуче признање независности Косова, између осталог и зато што Приштина категорички одбија да се укључи у процес нормализације односа са Београдом, али и због њеног саучесништва са криминалом и ризиком по мањине које тамо живе.

Заједница Срба у Америци покренула је крајем прошле године петицију и затражила од америчког председника Доналда Трампа и Конгреса да зауставе прогон хришћана на Косову, да престану да подржавају албанско руководство на челу са Хашимом Тачијем и стварање војске под њиховом контролом у српској покрајини Косово и Метохија.

Петицију властима да преиспитају одлуку о признању Косова покренули су и Срби из Италије и група италијанских интелектуалаца и поднели је италијанским властима на годишњицу бесправног проглашења независног Косова.

Извор:
НСПМ